Hillary Clinton: ‘Hamas verantwoordelijk voor burgerdoden’

Israel heeft het recht om zichzelf te verdedigen, ook al is hiervoor militaire actie in burgergebieden noodzakelijk. Dit zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken en potentiële presidentskandidaat voor de Democraten in 2016, Hillary Clinton, op zondag 10 augustus in een interview met The Atlantic. Dit in tegenstelling tot Obama, die Israel berispte over het hoge aantal burgerdoden in de Gazastrook. Over het aantal burgerdoden in Gaza zei Clinton, dat ‘de verantwoordelijkheid bij Hamas ligt’.

Israel werd de afgelopen weken veelvuldig door de internationale gemeenschap berispt over het aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook als gevolg van de acties. Ruim duizend huizen zijn vernietigd in de strijd tegen de terroristische infrastructuur van Hamas. Clinton is van mening dat Israel het recht heeft zich te verdedigen tegen de Hamasraketten en de terreurtunnels. Ook de plaatsing van raketten en commandocentra in burgergebieden maakt de Israelische reactie op doelwitten in burgergebieden noodzakelijk. Gevraagd of Israel wel genoeg heeft gedaan om het aantal burgerslachtoffers te mnimaliseren, gaf Clinton als haar mening dat Israel net als Amerika en andere democratische landen in tijden van oorlog alles in het werk stelt om burgerslachtoffers te beperken. De verantwoordelijkheid voor het hoge aantal doden in de burgergebieden ligt hierdoor bij de Hamasbeweging.

Clinton distantieerde zich van het buitenlandbeleid van de VS in het algemeen en noemd dit een “debacle”. Zij verwees naar de situatie in Syrië, dat al drie jaar wordt geteisterd door een burgeroorlog. Volgens Clinton droeg het beleid van Obama, om de oorspronkelijk opstandelingen niet te steunen, bij aan de huidige situatie. Jihadisten hebben het ontstane machtsvacuüm aangegrepen om grote gedeelten van het land te veroveren en hier zelfs een kalifaat uit te roepen, aldus Clinton.