Historische Abraham-akkoorden getekend in Washington

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 15 sep 2020 BAHREIN TRUMP VAE VS

Dinsdag hebben Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten bij het Witte Huis vrede gesloten met Israel. Samen met de Verenigde Staten tekenden ze de Abraham-Akkoorden.

Op het gazon van het Witte Huis tekenden de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Al Zayani, de Israelische premier Netanyahu, de Amerikaanse president Trump en de Emiratische minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Abdullah bin Zayed het akkoord. Daarnaast waren er functionarissen uit verschillende Arabische landen aanwezig, waarmee een helder signaal werd afgegeven aan en vanuit de Arabische wereld.

Israel, Bahrein en de VAE hebben getekend voor een warme vrede, waarin niet alleen politiek het ijs gebroken is. Men wil graag ook op economisch, cultureel en toeristisch gebied de banden stevig aanhalen. Daarom vertrok al voor het ondertekenen van het akkoord een delegatie Israelische zakenlui naar de Emiraten om te spreken over handelscontacten. Op bancair gebied zijn de eerste connecties gemaakt en daarnaast zijn er ook snelle vorderingen op cultureel gebied, met name nu de mogelijkheid bestaat om direct te communiceren tussen beide landen.

De Abraham-akkoorden zijn een nieuwe stap in het vredesproces in het Midden-Oosten, waarmee oude waarheden worden weerlegd en er een nieuw paradigma ontstaat in de relatie tussen Israel en haar buurlanden. Hoewel Israel haar plannen voor annexatie in de koelkast heeft gezet, zijn de Palestijnen nog niet overtuigd. Zowel Fatah als Hamas spreken van een ‘dolk in de rug’ en een ‘verraad van de Palestijnse zaak en Jeruzalem’. Uit Turkije, Syrië, Libanon en Iran komen vergelijkbare geluiden. De Qatarese nieuwszender Al Jazeera noemt het zelfs ‘een zwarte dag in de Arabische geschiedenis’.

Toch zijn de reacties van andere Arabische landen, waaronder Oman en Saoedi-Arabië een stuk milder, wat toch opmerkelijk blijft. Maar aldus de VAE en Bahrein zou dit akkoord ook voor de Palestijnse zaak een goede afloop moeten hebben, daar zij nu kortere lijntjes met de Israelische regering heeft.