Hoge Raad: veroordeling Auschwitzcartoon terecht

De AEL is definitief veroordeeld voor het online plaatsen van een cartoon die suggereert dat Joden liegen over de Holocaust.

De AEL was in augustus 2010 veroordeeld wegens openbare beledigeing van Joden, maar ging hiertegen in beroep – vergeefs, zoals vandaag bleek. CIDI, dat aangifte had gedaan van de cartoon, vindt dit een belangrijke uitspraak in de strijd tegen beledigende Holocaustontkenning.

De Arabisch Europese Liga (AEL) publiceerde tussen februari 2006 en september 2009 op meerdere websites een cartoon met daarop twee Joodse mannen onder een bordje ‘Auswitch’ (duidend op het concentratiekamp Auschwitz). Zij bestuderen lijken. De ene Joodse man zegt (in het Engels): "Ik denk niet dat het Joden zijn." De andere: "We moeten toch op de een of andere manier de 6.000.000 halen."

De AEL wilde het plaatsen van deze en andere cartoons rechtvaardigen door ze een reactie te noemen op de Deense 'Mohammedcartoons', die veel moslims als beledigend hadden ervaren. De AEL zou met cartoons over Joden hebben willen aantonen dat het Westen er een dubbele moraal op nahoudt over cartoons die Joden dan wel Moslims kwetsen en/of beledigen.

CIDI diende een aanklacht in wegens aanzetten tot haat, de AEL beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. In eerste instantie had dit succes: 22 april 2010 sprak de Utrechtse rechtbank de AEL vrij.

Het OM ging in beroep; 19 augustus 2010 veroordeelde het gerechtshof Arnhem de AEL in beroep tot 2500 euro boete, waarvan 1500 voorwaardelijk voor openbare beledigende uitlatingen over een groep mensen vanwege hun ras – antisemitisme dus. De voorzitter van de AEL (foto) werd niet aangeklaagd omdat dit was afgesproken met Justitie. Het hof in Arnhem vond dat de bedoeling waarop de AEL zich beriep onvoldoende duidelijk was gemaakt, terwijl de suggestie dat de Holocaust op slinkse wijze zou worden verzonnen of overdreven, onnodig grievend was voor het beoogde doel. Dat had ook op minder grievende wijze gekund.

Tegen deze veroordeling was de AEL in beroep gegaan. Hoewel de advocaat-generaal in januari dit jaar adviseerde het beroep te verwerpen, deed de Hoge Raad op 27 maart uitspraak: het verenigde zich met de uitspraak dat de cartoon beledigend was omdat de AEL de bedoeling niet duidelijk had gemaakt.

Daarmee wordt de uitspraak definitief: de AEL moet een boete betalen van 2500 euro boete, waarvan 1500 voorwaardelijk. Dit laatste kan hopelijk herhaling voorkomen.

De uitspraak tegen de AEL is hier te lezen, onder LJN nummer BV5623