Holocaustoverlevende ‘recordhouder’ oudste man ter wereld

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 13 mrt 2016 AUSCHWITZ VS
CdRUhL2W8AApTBXHet Guiness Book of World Records heeft vrijdag de 112-jarige Israelier Yisrael Kristal officieel erkend als oudsteman ter wereld. Kristal werd op 15 september 1903 in het nu Poolse Zamow geboren. Op verzoek van Guinness World Records heeft hij documenten uit de eerste twintig jaar van zijn leven overlegd om dit te bewijzen.
 
Kristal overleefde de verschrikkingen van Auschwitz en woog bij zijn bevrijding nog maar 37 kilo. Zijn vrouw stierf in Auschwitz.Na de oorlog vestigde Kristal zich in Haifa, waar hij een snoepwinkel opende. In zijn jeugd had hij in de zoetwarenfabriek van zijn familie gewerkt.
“De prestatie van de heer Kristal is opmerkelijk,” zei Marco Frigatti van Guinness World Records bij het overhandigen van de oorkonde aan Kristal. “Hij kan ons allemaal een belangrijke les leren over de waarde van het leven en hoe de grenzen van de menselijke levensduur op te rekken.”
 
Kristal antwoordde dat hij ‘geen geheim kent voor een lang leven”, omdat volgens hem ‘alles boven wordt bepaald en we nooit de redenen zullen weten waarom.’ “Er zijn slimmere, sterkere en betere mannen dan ik, die niet meer leven”, aldus Kristal. Hij is alleen de oudste man. De oudste nog levende mens is de Amerikaanse Susannah Jones, 116,  die werd geboren op 6 juli 1899. Het record voor oudste mens ooit staat op naam van Jeanne Louise Calment, die 122 jaar en 164 dagen oud werd.

Foto: Marco Frigatti en Yisrael Kristal. Twitter/ GuinnessWorldRecords