Holocaustsymposium ter gelegenheid van afscheid Hadassa Hirschfeld

 

Persbericht- Op 8 mei neemt Hadassa Hirschfeld na twintig jaar afscheid van CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel). Hirschfeld verwierf grote bekendheid als de initiator en samensteller van het jaarlijkse rapport Antisemitische Incidenten in Nederland. Daarnaast heeft zij zich voor tal van maatschappelijke projecten ingezet: zo was zij ondermeer initiator van het Jooods-Marokkaans Netwerk Amsterdam en is zij voorzitter van de Stichting Interculturele Alliantie, Hirschfeld trad veelvuldig op in nationale en internationale fora om te spreken over de Israelische politiek, antisemitisme en holocausteducatie. Zij was in 2001 lid van de Nederlandse NGO-delegatie aan de VN-wereldconferentie tegen racisme in Durban, Zuid Afrika.

Ter gelegenheid van haar afscheid organiseert CIDI een symposium “Vergelijken met de Holocaust”. Henryk Broder (Der Spiegel, John Hopkins University) spreekt over het toenemend misbruik van de holocaust in het maatschappelijk debat. Broder is auteur van de klassieker “De eeuwige antisemiet”. Johannes Houwink ten Cate (hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies) gaat in op het ontstaan van genocide, Merel Boers (promovenda UvA) spreekt over de invloed van holocaustdebatten en Hirschfeld zelf zal een verklaring afleggen: “Handen af van de holocaust”.

De bijeenkomst wordt ingeleid door Wichert ten Have, directeur van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies. CIDI-directeur Ronny Naftaniel zal stilstaan bij alles wat Hadassa Hirschfeld in de afgelopen twintig jaar voor CIDI en de Joodse gemeenschap in Nederland heeft betekend.

Datum: 8 mei 2007 Aanvang: 14.00 uur (einde: 16.30 uur) Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam Singel 411, 1012 WN Amsterdam

Aanmelden verplicht via cidi@cidi.nl of 070-364 68 62.