Hongaarse oorlogsmisdadiger opgepakt en aangeklaagd

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 18 jul 2012 AUSCHWITZ

De meest gezochte nazi is gearresteerd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het gaat om de 97-jarige Laszlo Csatary die in 1944 betrokken was bij de deportatie van 16.000 Joden naar Auschwitz.

Het nieuws werd naar buiten gebracht door de Efraim Zuroff directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Israël. Hij stelde dat er al eerder aanwijzingen waren dat de oorlogsmisdadiger in Boedapest zou leven maar dat de Hongaarse autoriteiten weinig met de aanwijzingen hebben gedaan.

Vorige week kwam Zuroff met nieuw bewijs waarbij werd samengewerkt met het Britse dagblad The Sun. Deze publiceerde maandag foto’s van Csatary. Jongeren kwamen als reactie hierop naar zijn huis om de arrestatie van de voormalig nazi-commandant te eisen en het huis werd beklad met hakenkruisen. Het protest was georganiseerd door een Europese vereniging voor Joodse studenten die als verklaring gaven dat dit mogelijk een van de laatste kansen zou zijn op enige gerechtigheid voor de slachtoffers. Woensdag maakten de Hongaarse autoriteiten bekend Csatary te hebben gearresteerd.

Csatary was politiecommandant in 1944 toen Hongarije samenwerkte met Nazi-Duitsland. Mede door zijn medewerking en daden werden talloze Joden samengebracht in Kosice om vervolgens naar Auschwitz te worden gedeporteerd. In 1948 werd Csatary door een Tsjechoslowaakse rechtbank veroordeeld tot de doodstraf maar hij was inmiddels gevlucht naar Canada. In 1997 werd daar zijn paspoort ingetrokken waarna hij vertrok richting Boedapest. Hongaarse aanklagers zeggen problemen te zien bij het onderzoek naar Csatary. Kosice, waar Joden werden verzameld, was toen een Hongaarse stad maar ligt tegenwoordig in Slowakije.

Csatary gold als een van de meest gezochte oorlogsmisdadigers die mogelijk nog in leven zou zijn. Alleen Alois Brunner, een directe medewerker van Adolf Eichmann, en naziarts Aribert Heim zouden hoger op de lijst maar van hen wordt min of meer aangenomen dat ze mogelijk al zijn overleden. Tot voor kort stond er ook een Nederlander op de lijst, Klaas Carel Faber, maar die overleed afgelopen mei. In een persbericht verklaarden de beleidsmedewerkers van het Simon Wiesenthal Centrum dat ze hopen dat ondanks de hoge leeftijd van Csatary hij zijn verantwoordelijkheid voor de begane misdaden niet zal ontlopen.