Hoofd Gazacommissie treedt af wegens partijdigheid

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 3 feb 2015 GAZA IDF VN

schabasSchabas, het Canadese hoofd van de onderzoekscommissie naar de laatste Gaza-oorlog van de VN-mensenrechtenraad (UNHRC), nam gisteren ontslag. In zijn ontslagbrief schreef hij dat hij wilde voorkomen dat het rapport van zijn commissie zou worden afgedaan als partijdig. Intussen is het onderzoek onder zijn leiding al vrijwel afgerond; het rapport wordt in maart verwacht.

De onderzoeksmethoden van de commissie-Schabas hebben al dezelfde kritiek geoogst als die van Goldstone destijds. Goldstone vergaarde zijn gegevens over de Israelische actie in 2008-09 grotendeels van pro-Palestijnse NGO’s en schreef op basis daarvan een vernietigend rapport over het optreden van Israel in de Gaza-oorlog die hij onderzocht. Later verklaarde hij: “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had het rapport er heel anders uitgezien.”

Schabas’ partijdigheid was al bij zijn benoeming vorig jaar augustus bekend en leidde ook toen tot protesten. De rechtenprof, die nu les geeft aan de Engelse Middlesex University, had onder meer gezegd dat hij ‘het liefst Netanyahu in het beklaagdenbankje van het Internationaal Strafhof zou zien’. Israel weigerde mee te werken aan zijn onderzoek en voert bovendien zelf onderzoeken uit. De Israelische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, zei over Schabas’ benoeming: “Dat is alsof je Dracula hoofd maakt van een bloedbank.” Maar destijds beloofde Schabas dat hij ‘zijn persoonlijke mening erbuiten zou laten’ en dat werd geaccepteerd.

Het nieuws over zijn aftreden, zelfs in dit late stadium, was dus welkom in Israel. Het wierp wel de vraag op waarom Schabas nu plotseling aftreedt, terwijl hij zijn eigen partijdigheid voorheen geen probleem vond. Daarvoor zijn verschillende mogelijke antwoorden geopperd.

Het meest voor de hand liggend is, dat Schabas hiermee het rapport over zijn onderzoek een onpartijdig tintje wil geven, maar het is duidelijk dat hij het verloop van de dataverzameling al heeft bepaald.

Schabas zelf noemde in zijn ontslagbrief als reden voor zijn aftreden de officiële klacht die Israel vorige maand indiende bij het hoofd van de Mensenrechtenraad. Israel vroeg om zijn ontslag en noemde onder andere Schabas’ werkzaamheden voor de PLO in 2012, waarvoor hij het bescheiden bedrag van $1300 ontving. Die klacht was aanleiding tot een onderzoek naar Schabas, en hij wilde niet ‘dat dit een schaduw zou werpen over zijn rapport’, schreef hij aan de UNHRC.

Volgens onder meer de New York Times begon er maandag echter kritiek los te komen op het optreden van Schabas van collega-advocaten en experts op het gebied van mensenrechten en internationaal recht, die Schabas vaak als autoriteit aanhaalt. Blijkbaar heeft dit hem tot zijn ontslag doen besluiten, schrijft de NYT.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van Schabas’ ontslag voor de publicatie van zijn rapport. Netanyahu stelde voor het in de prullenbak te gooien, maar dit advies zal de Mensenrechtenraad naar verwacht niet volgen. Het rapport zou in maart verschijnen.

Intussen lopen in Israel nog eigen onderzoeken naar klachten over incidenten tijdens de laatste Gaza-oorlog. De IDF heeft nog 13 zaken in onderzoek en een parlementaire commissie neemt het optreden van de legerleiding onder de loupe.

Foto: Schabas op zijn facebookpagina.