Hooggerechtshof oordeelt: BDS-activist Omar Shakir moet Israel verlaten

IN ISRAEL / Door: AKIVA VAN KONINGSVELD / 5 nov 2019 BDS NGO'S

Omar Shakir, directeur van Human Rights Watch (HRW) in Israel en de Palestijnse gebieden, moet binnen 20 dagen Israel verlaten. Dat heeft het Israelische Hooggerechtshof dinsdag besloten. Shakir heeft volgens de rechtbank actie gevoerd voor de omstreden anti-Israelische BDS-beweging (Boycot, Desinvesteren en Sancties), wat sinds 2017 een wettelijke grond is om buitenlanders de toegang te ontzeggen tot de Joodse staat.

Het Hooggerechtshof bevestigt daarmee de juistheid van de beslissing van minister Aryeh Deri (Binnenlandse Zaken), die vorig jaar besloot om Shakir’s werkvisum niet te verlengen. Het volledige arrest (Hebreeuws) is terug te lezen via de website van de rechtbank.

Dekmantel
De Amerikaanse activist had beroep ingesteld tegen de beslissing uit 2018. Shakir ontkent sinds zijn aanstelling als HRW-directeur te hebben opgeroepen tot een boycot van Israel. Eerder werd dit argument al in meerdere bezwaarprocedures, evenals door lagere rechtbanken, van tafel geveegd. Het Hooggerechtshof kwam opnieuw tot de conclusie dat Omar Shakir mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gebruikt als dekmantel voor zijn radicale boycotactivisme.

Shakir is al circa 10 jaar actief als BDS-activist. In tegenstelling tot wat hij zelf beweerde, stopte dit niet toen hij in 2016 namens Human Rights Watch werd benoemd als directeur in Israel. Zo riep hij de afgelopen drie jaar onder meer op om een wapenembargo in te stellen tegen Israel, voerde hij actie tegen Airbnb en wilde hij dat FIFA de Israelische voetbalbond sancties op zou leggen. Ook promootte Shakir aan de lopende band BDS op sociale media: uit een analyse van NGO-waakhond NGO Monitor bleek dat een derde van zijn tweets over BDS gaat.

Einde van Israel
BDS is een omstreden beweging: de organisatie eist ‘terugkeer’ van alle vluchtelingen en hun nakomelingen (circa 4,5 miljoen) naar Israel, met volledige burgerrechten. De oprichters van de BDS-beweging hebben meerdere malen toegegeven dat dit het einde van Israel zou betekenen. “Als de vluchtelingen terugkeren, heb je geen tweestatenoplossing”, aldus Omar Barghouti. Het resultaat, het doel van BDS, is dus het verdwijnen van de Joodse staat. Tevens gaat BDS in de praktijk vaak gepaard met uitingen van antisemitisme en is de beweging nauw verweven met gewelddadige terreurorganisaties zoals Hamas en de PFLP.

In reactie hierop nam het Israelische parlement twee jaar geleden een amendement aan op Israels visumwetgeving. Sindsdien kan BDS-activisten de toegang tot Israel worden geweigerd. Ieder land heeft het recht om buitenlanders die schade willen aanrichten te weren, aldus de toelichting van de regering. Op basis van deze wet werd ook de Nederlandse BDS-activiste Lydia de Leeuw in de zomer van 2018 de toegang geweigerd. De Leeuw was betrokken bij de Hamas-flotilla naar Gaza en riep in speeches en online op tot het boycotten van Israelische producten.

Geen boycotorganisatie
Nu het Hooggerechtshof heeft besloten dat de beslissing van het ministerie van Binnenlandse Zaken juist was, is de weg vrijgemaakt voor de uitzetting van Omar Shakir. Als de regering besluit om de beslissing definitief ten uitvoer te leggen, krijgt Shakir 20 dagen de tijd om het land te verlaten. Human Rights Watch kan vervolgens een nieuwe werknemer sturen om Shakir’s taken over te nemen, zo benadrukte het Hooggerechtshof vandaag. “[De beslissing] heeft enkel betrekking op het dienstverband van Shakir en is gebaseerd op zijn systematische, langdurige, ‘kwalitatieve’ en grootschalige activiteiten om de boycotstrategie te promoten.”

“HRW is niet aangemerkt als een boycotorganisatie,” aldus het arrest. “Ze kunnen het verzoek indienen om een andere vertegenwoordiger te sturen, die niet tot in zijn nek betrokken is bij BDS-activiteiten.” In een reactie laat Shakir desondanks weten dat Israel volgens hem met deze rechterlijke uitspraak Iran, Noord-Korea & Egypte achterna gaat, landen waar mensenrechtenorganisaties überhaupt nauwelijks welkom zijn.