Hoop op doorbraak in zaak-Schalit vervlogen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 mrt 2009 EGYPTE HAMAS TERRORISME

De hoop op een spoedige doorbraak in de zaak van de gegijzelde Israëlische soldaat Gilad Schalit is vervlogen. Dat komt doordat Hamas haar eisen op het laatst hoog heeft opgeschroefd, zo blijkt uit een verklaring van premier Olmert die maandag werd vrijgegeven.

Olmert trad met de verklaring naar buiten na de terugkeer van de onderhandelaars Yuval Diskin  (chef van Shin Bet) en Ofer Dekel. Zij voerden twee dagen lang marathongesprekken in Caïro over een gevangenenruil.

Volgens de verklaring kwam Hamas terug op eerdere afspraken die het afgelopen jaar na moeizame onderhandelingen waren bereikt. De nieuwe eisen van Hamas worden “extreem” genoemd. In de verklaring van Olmert wordt eraan toegevoegd dat Israël “genereuze tegemoetkomingen” in de laatste ronde van de gesprekken heeft gedaan.

De Arabische krant Al Hayat meldt op basis van Palestijnse bronnen dat Ahmed Ja’abari achter de nieuwe eisen zit. Hij wordt al lange tijd door Israël gezocht. Hij zou een van de weinige leden van Hamas zijn die weten waar Schalit wordt vastgehouden.

Olmert heeft verklaard dat de kloof tussen Israël en Hamas te groot is om nu nog te worden overbrugd. Hij laat de kwestie om die reden over aan de volgende regering.