Hotspots Israel in uitvoering

Hotspots IsraelTwee jaar geleden publiceerde het NIW een serie met leuke, bezienswaardige en trendy adressen in Israel onder de titel HotspOTs Israel. Het werd een gidsje, niet over plaatsen uit de Bijbel of over het Israelisch-Palestijnse conflict, maar over het Israel van nu, met stijlvolle boetiekhotels, avant-gardistische ontwerpers, gezellige bars en cafés en exclusieve restaurants.

Esther Voet, destijds hoofdredacteur NIW en nu directeur CIDI: “Het beeld dat je in de media van Israel krijgt, met streng ogende orthodoxe Joden en stenengooiende Palestijnen, klopt niet. Israel bruist en heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van design, gastronomie en nightlife. Dat beeld hebben we willen neerzetten, de ‘fun’ die je in Israel kunt hebben.”

In de straten van Tel Aviv werden Israelgangers gespot met het NIW als gids in de hand en de vele reacties vulden de oorspronkelijke Hotspots aan met zoveel andere leuke adressen, dat Esther Voet en Joanne Nihom, die de artikelen schreef, besloten er een e-boek van te maken.

HotspOTs Israel toont honderden bezienswaardigheden, restaurants, cafés, nachtclubs, bars, ontwerpers, designwinkels, musea en hotels, en toont het andere Israel: het moderne, veelzijdig vakantieland dat zelfs de meest verwende toerist enorm veel te bieden heeft. Jeruzalem is het religieuze centrum van de wereld, maar op een uurtje rijden ligt Tel Aviv dat in 2012 werd uitgeroepen tot Gay Capital of the World. In het noorden kan tot april worden geskied, in het zuiden het hele jaar door gezwommen in de Rode Zee. De beroemde trendwatcher Lidewij Edelkoort exposeerde in het spiksplinternieuwe Holon Museum of Design, legendarische Nederlandse DJ’s treden regelmatig op tijdens nachtelijke housefeesten in de Negev woestijn. Ontwerpers openen winkel na winkel voor een echte shop-till-you-drop experience. Sterrenrestaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en her en der vind je boetiekhotels. Voet: “En dan zijn er nog drie specials: met bijzondere attracties, tien musea die een bezoek waard zijn en tien plekken die je gezien moet hebben. Verder geen pretenties of politieke boodschappen, maar een boekje waarmee je, zoals de Israeli zegt, het leven kunt dóen.”

De makers hopen dat de reacties blijven komen en dat Israelgangers nieuwe hotspots blijven doorgeven, zodat zij in de toekomst regelmatig een actuele versie kunnen uitbrengen van het gidsje. En natuurlijk hopen zij ooit een papieren versie te kunnen presenteren – of wie weet meldt zich iemand die er een mooie app van maakt.

Maandag 27 mei wordt het ‘eerste exemplaar’ gepresenteerd (zie agenda, u bent uitgenodigd), maar vanaf 23 mei is het al te downloaden via www.boekenbestellen.nl.