Houd Iran buiten maritieme veiligheid raad

Iran moet geen lid worden van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), waar strategische veiligheidsinformatie wordt uitgewisseld. Dat is de strekking van een motie van CDA-lid Maarten Haverkamp die de Kamer dinsdag heeft aanvaard. Iran heeft zich kandidaat gesteld als lid van de IMO-Raad, omdat het een rol zou willen spelen bij de bestrijding van piraterij. De Tweede Kamer verzoekt de regering, als lid van de IMO-vergadering, toetreding van Iran niet te steunen.

De 40 leden tellende Internationale Maritieme Organisatie zorgt voor het coördineren van overheden en de scheepvaartindustrie om maritieme veiligheid te verbeteren. Daartoe wordt strategische veiligheidsinformatie uitgewisseld. Ook Nederland is lid van deze organisatie en heeft een stem bij de verkiezing van de IMO-raad deze week.

De Tweede Kamer constateert in de dinsdag aangenomen motie dat toetreding van Iran niet opportuun is, gezien de huidige ontwikkelingen in Iran inzake het nucleaire dossier en de illegale wapentransporten van Iran over zee. Iran bevoorraadt terroristische organisaties zoals Hamas en Hezbollah; begin deze maand nog maakte het Israelische leger een omvangrijk illegaal wapentransport buit .