HRW uit kritiek op de Palestijnse Autoriteit met haar recent rapport over geweld tegen Palestijnse vrouwen en meisjes

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 nov 2006 GAZA PA WESTBANK

9 november 2006

Palestijnse Autoriteit moet dringend een zero-tolerance beleid uitvoeren dat alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes moet tegengaan.

In een rapport dat Human Rights Watch dinsdag publiceerde, gaat de mensenrechtenorganisatie dieper in op de slechte positie van vrouwen in de Palestijnse maatschappij. Zo helpen de autoriteiten verkrachte vrouwen nauwelijks en worden de vrouwen in veel gevallen gedwongen haar verkrachter te trouwen. Bovendien wordt een man die een vrouw uit eerwraak vermoordt door de Palestijnse rechtbanken een lichte straf opgelegd.

Het 101 bladzijden tellende rapport “A Question of Security: Violence Against Palestinian Women and Girls” is gebaseerd op veldonderzoek dat in november 2005 en begin 2006 heeft plaatsgevonden in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en haalt zowel geweld tegen echtgenotes en kinderen als ook verkrachting, incest en het plegen van eerwraak aan.

"De discriminerende misdadige wetgeving die van kracht is op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza heeft geleid tot virtuele straffeloosheid van de daders van dergelijk geweld en schrikt slachtoffers af om misbruik te melden, " aldus het rapport. De betreffende wetten omvatten bepalingen waarin ondermeer staat dat: mensen die vrouwen doden of aanvallen, omdat ze overspel zouden hebben gepleegd, een minder zware straf voor moord krijgen; verkrachters niet onderworpen zullen worden aan enige strafrechtelijke vervolging, als ze erin toestemmen hun slachtoffer te huwen; en dat het alleen voor mannelijke verwanten is toegestaan om incestgevallen namens de minderjarigen te melden.

Met enige uitzonderingen, ontbreekt het de Palestijnse politie aan expertise en de wil om het probleem van geweld tegen vrouwen op een effectieve manier aan te kaarten. Als gevolg hiervan, maken politieagenten vaak gebruik van informele maatregelen in plaats van serieuze onderzoeken.

 

"Wanneer men geconfronteerd wordt met gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes, is het Palestijnse strafrechtelijke systeem meer geïnteresseerd in het vermijden van een publiek schandaal dan in rechtvaardig handelen," zo legt Lucy Mair, medeonderzoeker en coauteur van het rapport uit. "Het recht op leven en lichamelijke integriteit van de vrouw wordt op zijn best gezien als secundaire zorg."

Human Rights Watch roept de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, op om de bescherming van vrouwen hoog op de veiligheidsagenda te plaatsen. De mensenrechtenorganisatie stelt dat – ondanks de huidige moeilijke situatie – de Palestijnse autoriteiten de nodige maatregelen kunnen treffen.