Huizen afgebroken bij illegale nederzetting Kumi Ori

Woensdagochtend zijn twee bouwsels in de kleine illegale heuvelnederzetting Kumi Ori ontruimd en afgebroken. 450 agenten en ambtenaren waren betrokken bij de ontruiming, vlak buiten de nederzetting Yitzhar.

Meerdere jonge kolonisten kwamen protesteren en stenen gooien toen de politie omstreeks 5.30 uur de twee illegale gebouwen kwam afbreken, nadat de rechter hier vorige week bevel toe gaf. De rechter oordeelde dat Israël geen bouwvergunningen in Gebied B mag verstrekken, maar wel illegale constructies door Israëli’s in het gebied mag afbreken. Kumi Ori geldt sinds afgelopen als een ‘afgesloten militaire zone’, na eerdere agressie door de plaatselijke kolonisten op Palestijnen en Israëlische soldaten.

De afgebroken huizen waren van 21-jarige kolonist Neria Zarog en zijn familie. Zarog wordt ervan beschuldigd meerdere zogenaamde price tag-aanvallen op Palestijnen in de omgeving gepleegd en aangespoord te hebben, waarbij onder meer velden in brand gestoken zijn. Hij is meerdere malen opgepakt door politie, en heeft van de IDF een verbod gekregen om in Kumi Ori of de noordelijke Westbank te komen.

Inwoners van Yitzhar klagen dat de Israëlische regering de huizen bij Kumi Ori sloopt, maar tientallen illegaal gebouwde Palestijnse huizen in de buurt laat staan, waaronder de huizen van “terroristen met bloed aan hun handen”. Een woordvoerder van de plaatselijke kolonisten waarschuwde: “Dit zal niet bijdragen aan rust in de omgeving.” Kolonisten uit Yitzhar en omgeving vielen in oktober 2019 twee keer IDF-soldaten aan, waarbij er twee lichtgewond raakten. Ook werd een legervoertuig gevandaliseerd.

Premier Netanyahu wordt er ook van beschuldigd voor internationale druk te zwichten om bedoeïenendorp Khan Al-Ahmar te laten staan. Het Israëlische Hooggerechtshof had de constructie van het dorpje nabij Ma’ale Adumim in 2018 illegaal verklaard, maar onder meer de VN waarschuwde dat de afbraak ervan tegen internationaal recht in zou druisen. De enige Paletstijnse school in de omgeving staat in Khan Al-Ahmar, en is met internationale financiering gebouwd. De regering heeft aangekondigd na de verkiezingen over het lot van het dorp te beslissen.