Humanitair staakt-het-vuren door Hamas geschonden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 mei 2021 GAZA HAMAS RAKETTEN

Dinsdag was een humanitair staakt-het-vuren bemiddeld waarbij Israël de grens met Gaza opende om goederen door te laten. De Palestijnse terreurbeweging Hamas vuurde hierop echter mortiergranaten op de grensovergang af waar op dat moment de humanitaire goederen werden doorgelaten.

Sinds de start van de huidige geweldsescalatie heeft Israël zijn grenzen met de Gazastrook afgesloten. Dinsdag opende Israël de grens om humanitaire goederen door te laten. Vrachtwagens met onder andere brandstof en medische middelen maakten hun opwachting bij de grensovergang, waarop Hamas een aanval met mortiergranaten op de grenspost initieerde. Hiermee was het humanitair staakt-het-vuren, dat vijf uur lang had moeten duren, na een half uur al verbroken. Bij de mortieraanval raakte een Israëlische militair gewond en Israël sloot opnieuw de grens. 

Dinsdag vond ook een mortieraanval plaats op het Israëlische dorp Ohad. Hierbij zijn twee gastarbeiders uit Thailand om het leven gekomen, en vielen acht gewonden. Op haar kanalen deelde Hamas met trots de beelden van de beschietingen op Ohad.

Bij de huidige geweldsescalatie zijn ten tijde van schrijven inmiddels meer dan 3700 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd. De escalatie begon maandag 10 mei toen Hamas een raketaanval op Israëls hoofdstad Jeruzalem uitvoerde.

De Israëlische luchtmacht slaat hard terug. De operatie ‘Waker der Muren’ richt zich op het verzwakken van Hamas en Islamitische Jihad. Zo zijn tientallen commandanten van de terreurgroepen uitgeschakeld, anti-tankraketmaterieel vernietigd, kilometers aan tunnels getroffen en kantoren van Hamas voor inlichtingen en wapenonderzoek verwoest.

Volgens de IDF bevond een dergelijk inlichtingenkantoor in een gebouw waar ook mediadiensten AP en Al-Jazeera kantoren hadden. Met zogenaamde ‘knocks on the roof’, kleine bommen die geen schade aanbrengen, werd gewaarschuwd het gebouw te evacueren. Ook werd met de eigenaar van het gebouw gebeld. 

Israël zou het ‘smoking gun’ bewijs vertrouwelijk gedeeld hebben met de Verenigde Staten. AP roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de luchtaanval. De eigenaar van het gebouw werd gefilmd terwijl hij met iemand van het Israëlische leger belde. Tijdens het gesprek ontkende hij niet dat Hamas een inlichtingenkantoor in het gebouw had, maar vroeg hij wel om extra tijd voor een aantal journalisten om hun apparatuur weg te halen uit het gebouw.