IDF: Hezbollah doet zich voor als milieuorganisatie om Israel te bespioneren

Het Israelische leger heeft gisteren video’s gepubliceerd waaruit blijkt dat leden van Hezbollah zich vermommen als milieuactivisten om aan de grens met Israel te kunnen opereren. De terroristen maken gebruik van hun vermomming om de joodse staat te bespioneren en hun grip op Zuid-Libanon te verstevigen.

In één van de video’s is te zien hoe ‘activisten’ van milieubeweging Green without borders een wachtpost aan de grens tussen Libanon en Israel bemannen. Voor de lokale natuur lijken de mannen echter weinig interesse te hebben: ze maken foto’s van de Israelische grensbewaking.

Israel uitte afgelopen maand al de beschuldiging dat de Libanese terreurbeweging zich vermomt als milieuorganisatie. Toen ontkende de VN nog de beschuldigingen. De internationale organisatie zei dat Green without borders niets illegaal doet en dat zijn er geen aanwijzingen zijn dat de milieuorganisatie resolutie 1701 schendt. 

Resolutie 1701 werd na de tweede Libanon-oorlog in 2006 door de VN-veiligheidsraad uitgebracht. Het document stelt dat Zuid-Libanon vrijgemaakt moet worden van alle gewapende groepen, om te waarborgen dat geen andere entiteit dan de Libanese overheid zelf de volledige autoriteit over het gebied heeft.

In het licht van de nieuwe onthullingen door de IDF, zal de Veiligheidsraad morgen bijeenkomen en de vermeende schendingen bespreken.

Ondanks de aanwezigheid van een internationale VN-troepenmacht in Zuid-Libanon, genaamd UNIFIL, blijft Hezbollah zich versterken. De terreurbeweging ontvangt wapens van Iran die via Syrië getransporteerd worden. Deze wapentransporten worden regelmatig onderschept, vermoedelijk door de Israelische luchtmacht. Om deze verliezen tegen te gaan heeft Hezbollah nu wapenfabrieken in Libanon zelf gebouwd met steun van Iran.

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.