IDF: Hezbollah en Assad zitten achter verijdelde scherpschuttersbeschieting

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 mrt 2020 GOLAN HEZBOLLAH SYRIE

Volgens het Israëlische leger zitten terreurgroep Hezbollah en het Syrische regeringsleger achter de poging tot een scherpschuttersbeschieting die verijdeld is door een aanval door een Israëlische helikopter.

Op 2 maart werd in Syrië een voertuig getroffen door een helikopter van de Israëlische luchtmacht. Volgens de IDF stond de auto op het punt gebruikt te worden voor een scherpschuttersbeschieting op de door Israël gecontroleerde Golan. Verdere details werden destijds door het Israëlische leger niet bekendgemaakt. 

Gisteren beschuldigde de IDF de Libanese terreurgroep Hezbollah en het Syrische regeringsleger ervan achter de verijdelde scherpschuttersbeschieting te zitten. Volgens het Israëlische leger zijn maanden aan voorbereiding voorafgegaan aan de gezamenlijke operatie door Hezbollah en het leger van president Assad. Hezbollah-strijders en Syrische militairen zijn in die tijd meerdere gespot met camera’s in het grensgebied en er werden windmetingen gedaan, zo stelt de IDF, in het gebied dat officieel een gedemilitariseerde zone is onder toezicht van de United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF).

Volgens het Israëlische leger stonden op 2 maart strijders op het punt om vanuit een voertuig een scherpschuttersaanval op de door Israël gecontroleerde Golan. Deze beschieting werd verijdeld door een AH-64 Apache helikopter van de Israëlische luchtmacht, die met een raket de auto vernietigd heeft.

Destijds beschuldigde Syrisch Staatsmedium SANA Israël ervan op een civiel voertuig te hebben geschoten. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten was de auto van een lokale militie die loyaal is aan de Syrische president Assad. Een paar dagen eerder kwam Israël naar verluidt ook al in actie in het Syrische grensgebied. Bij Quneitra werd toen een lokale Hezbollah-commandant getroffen door een drone-aanval op zijn auto.

Hezbollah en andere aan Teheran gelieerde milities proberen al langer voet aan de grond te krijgen in het Syrische grensgebied met de Israëlische Golan. Iran vecht mee aan de zijde van Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt.

In het statement naar aanleiding van het onderzoek naar 2 maart, herhaalt de IDF een “langdurige campagne tegen de inspanningen van de terreurgroep Hezbollah om een ​​front aan de Golanhoogten te vestigen”. Hierbij zegt het Israëlische leger het Syrische regime verantwoordelijk te houden voor alles wat op en vanuit zijn grondgebied plaatsvindt.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran onlangs dan ook uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.