IDF: infiltratie-aanval door Hezbollah verijdeld

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 jul 2020 HEZBOLLAH IDF LIBANON

Het Israëlische leger stelt maandag een infiltratie-aanval door de Libanese terreurbeweging Hezbollah te hebben verijdeld. Hezbollah ontkent echter een aanval te hebben uitgevoerd.

De IDF hield al een week lang rekening met een mogelijke aanval door Hezbollah. Vorige week maandagavond is bij Israëlische luchtaanvallen in Syrië een strijder van Hezbollah om het leven gekomen, en de verwachting was dat de Libanese terreurbeweging een vergeldingsactie uit zou voeren.

Volgens het Israëlische leger vond maandagmiddag een infiltratie-aanval door een groep van Hezbollah plaats. Bij Har Dov, ook wel bekend als de Shebaa-boerderijen, hadden militanten van de Iraanse proxy de Blauwe Lijn overschreden. De IDF opende het vuur op de infiltranten, waarop zij terug naar Libanon vluchtten. Zover bekend zijn hierbij geen slachtoffers gevallen. In Libanese media werd gesproken over aanvallen op IDF-voertuigen met antitankraketten. Dit wordt echter ontkend door het Israëlische leger. 

Op sociale media wordt een video gedeeld van een huis dat beschadigd zou zijn geraakt na artillerie beschietingen door de IDF:

Ondanks dat men niet kan spreken van een noemenswaardig wapenfeit, werd de gebeurtenis van maandagmiddag in Libanon door Hezbollah-sympathisanten gevierd. Er was sprake van een parade aan toeterende auto’s met Hezbollah-vlaggen, en de moeder van de vorige week omgekomen Hezbollah-strijder deelde snoepgoed uit.

Aanvankelijk meldde het aan Hezbollah gelieerde medium Al-Mayadeen dat bij de infiltratie-aanval geen militanten van de Libanese terreurbeweging zijn omgekomen. Later wijzigde Al-Mayadeen zijn berichtgeving, en stelt het dat er geen sprake is geweest van een aanval. Hezbollah zelf ontkent inmiddels dan ook een infiltratie-aanval te hebben uitgevoerd. Volgens de Libanese terreurbeweging probeert Israël “ogenschijnlijke overwinningen” te creëren. De Iraanse proxy beweert dat door de spanningen Israëlische militairen op elkaar zouden hebben geschoten en dat proberen te verbloemen door te spreken van een aanval.

Hezbollah stelt dat het antwoord voor de vorige week omgekomen militant “zeker zal komen”. “De zionisten hebben slechts te wachten op het bestraft worden voor hun misdaden, aldus de sjiitische terreurbeweging. De Iraanse proxy stelt daarbij dat er ook een antwoord op de Israëlische artilleriebeschieting van maandagmiddag zal komen.

Een nieuwe poging tot een aanval op Israël is dan ook niet uit te sluiten. De IDF is in het noorden nog steeds in verhoogde staat van paraatheid. “Gespannen en ingewikkelde dagen liggen voor ons”, aldus een legerwoordvoerder. Vrijdag was sprake van vanuit Syrië afkomstige explosies nabij Majdal Shams, waarop helikopters van de Israëlische luchtmacht die avond posities van het Syrische leger hebben bestookt.

Maandagavond hielden premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz een persconferentie. Volgens Gantz is Israël “vastberadener dan ooit” om aanvallen te voorkomen. De voormalige legerstafchef stelt dat de IDF een “ernstig incident dat mensenlevens had kunnen kosten heeft voorkomen”.

Volgens Netanyahu “speelt Hezbollah met vuur”. De premier waarschuwt dat “Hezbollah en Libanon verantwoordelijkheid dragen” voor uit Libanon afkomstige aanvallen. “Elke aanval tegen ons zal met stevige kracht beantwoord worden”, aldus de premier.