IDF: “Israëlische leger schond geen internationale wetten”

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 22 apr 2009 GAZA HAMAS IDF

Het Israëlische leger heeft bij de invasie van de Gazastrook begin dit jaar geen internationale wetten overtreden. Dat is de conclusie van het leger zelf na vijf interne onderzoeken. De strijdkrachten hebben zich volgens het leger gehouden aan “hoge professionele en morele eisen”. Bij de korte oorlog hebben zich wel een paar incidenten voorgedaan, maar het leger zegt dat deze niet waren te voorkomen.

Het leger zegt dat het komt doordat de Hamasstrijders zich verborgen achter “onschuldige burgers in de Gazastrook die werdengebruikt als menselijk schild”.

Amnesty International

Volgens Amnesty Internationalmist het onderzoek geloofwaardigheid. De mensenrechtenorganisatie steltdat de waarheid alleen boven tafel kan komen via een onafhankelijkonderzoek.

Shifa-ziekenhuis 

Uit het rapport vanhet leger blijkt verder dat premier Haniyeh van Hamas tijdens demilitaire operatie een commandopost had gevestigd in hetShifaziekenhuis in Gaza Stad. Haniyeh en andere bevelhebber van Hamas namen een afdeling van het ziekenhuis in bezit. Ze gingen ervan uit dat Israël het ziekenhuis niet durfde aan te vallen. Andere bevelhebbers van Hamas zetten een commandopost op in een kliniek van het Rode Kruisin Khan Yunis en gebruikten die als gevangenis.

UPDATE: op dit rapport zijn in later jaren enige updates gevolgd; lees dat hier