IDF roept Gaza op tot rust komende vrijdag

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 dec 2018 GAZA IDF

In een videoboodschap roept het Israelische leger de inwoners van Gaza op om komende vrijdag de rust te bewaren. De oproep komt nadat afgelopen vrijdag vier Palestijnen bij demonstraties en rellen aan de grens omkwamen, waarop Palestijnse terreurbewegingen hebben toegezegd wraak te zullen nemen als komende vrijdag weer doden vallen.

Al maanden vinden demonstraties en rellen in Gaza aan de grens met Israel plaats. Hierbij is regelmatig sprake van grensinfiltraties en het gooien van explosieven. Afgelopen vrijdag werden vier Palestijnen dood geschoten door de IDF bij het grenshek. Eén van de doden is door de moejahedien-brigades als lid van hun terreurbeweging geïdentificeerd.

Het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando, waar alle grote terreurbewegingen in Gaza deel van uitmaken, kwam zondag met een officiële reactie. Het terroristische samenwerkingsverband laat weten de “misdaden van de zionistische vijand niet te tolereren.” Komende vrijdag, aldus het commando, zal een “beslissende dag” zijn. De terreurbewegingen zeggen een antwoord klaar te hebben als komende vrijdag weer doden vallen. 

Het verzetscommando beweert dat Israelische sluipschutters op vreedzame demonstranten heeft geschoten die zich soms zo’n 600 meter van het grenshek bevonden. In reactie hierop heeft Egypte Hamas opgeroepen met bewijs voor deze beschuldigingen te komen. Het buurland van Israel en Gaza bemiddelt tussen de partijen om een verdere escalatie te voorkomen.

In een videoboodschap waarschuwt IDF-kolonel Iyad Sarhan van COGAT de Palestijnen in Gaza om komende vrijdag niet bij het grenshek te komen. “Net als jullie willen wij een vrijdag zonder slachtoffers, maar dit is afhankelijk van jullie,” aldus de kolonel. Sarhan roept de Gazanen op om afstand tot het grensgebied te houden. “De IDF zal geen evenementen aan de grens tolereren.”