IDF treft Syrisch leger en Iraanse Revolutionaire Garde na aantreffen geïmproviseerde explosieven

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 nov 2020 IDF IRAN SYRIE

Na geïmproviseerde explosieven te hebben ontdekt in het grensgebied tussen Israël en Syrië, heeft de Israëlische luchtmacht posities van zowel het Syrische leger als de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië getroffen. Een boodschap tegen Iraanse ingraving, aldus een woordvoerder van de IDF.

Een Israëlische militair van de explosievenopruimingsdienst tijdens de operatie waarbij de geïmproviseerde explosieven onschadelijk zijn gemaakt

Dinsdag werden geïmproviseerde explosieven op Israëlisch territorium langs de grens met Syrië aangetroffen. De bommen lagen vlak bij het Israëlische veiligheidshek, dat een aantal meters diep op Israëlisch grondgebied is aangelegd. De explosieven zijn door een genie-eenheid van de IDF onschadelijk gemaakt.

In een statement meldde het Israëlische leger het Syrische regime verantwoordelijk te houden voor alles wat in Syrië plaatsvindt. “We zullen geen enkele schending van onze soevereiniteit tolereren”, aldus de IDF naar aanleiding van het ontdekken van de geïmproviseerde explosieven. 

In de nacht van dinsdag op woensdag volgde het Israëlische antwoord op de geïmproviseerde explosieven. Meerdere gebouwen van de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië zijn getroffen door de Israëlische luchtmacht. Daarnaast is ook een Syrische legerbasis gebombardeerd. Syrische luchtafweer kwam in actie tegen de Israëlische vliegtuigen, waarop ook deze posities zijn getroffen.

Syrisch staatsmedium SANA meldt dat drie Syrische militairen zijn omgekomen bij de Israëlische vergeldingsaanval. Het is vooralsnog bekend of Iraniërs slachtoffer zijn geworden bij de bombardementen. 

IDF-woordvoerder Hidai Zilberman spreekt van een boodschap aan Iran dat diens ingraving in Syrië niet wordt getolereerd en een boodschap aan Syrië dat het verantwoordelijk wordt gehouden voor het toestaan van de aanwezigheid van de Iraanse Revolutionaire Garde in het land. In augustus had Israël een vergelijkbare boodschap afgegeven, aldus Zilberman, maar deze was toen blijkbaar “niet duidelijk ontvangen”.

In augustus vond een infiltratiepoging vanuit Syrië plaats. Vier infiltranten werden in de nacht van 2 op 3 augustus gespot in de buurt van de grens met Israël. Het veiligheidshek tussen Israël en Syrië ligt een aantal meter ten westen van de grens in het zuiden van de Golan, en is dus niet de markering van de grens. De vier infiltranten bevonden zich toen dus al technisch gezien enige tijd op Israëlisch territorium. De groep had geïmproviseerde explosieven geplaatst bij een onbemande legerpost. Hierop openden zowel de Israëlische luchtmacht als een militairen van de Maglan commando-eenheid het vuur op de militanten, waarbij ze alle vier zijn omgekomen. In antwoord op de verijdelde grensaanval trof de IAF een dag later posities van het Syrische leger.

Schendingen terugtrekkingsakkoord

Tussen Syrië en Israël is sprake van een zogenaamde bufferzone, waartoe in 1974 onder toezicht van de VN een overeenkomst is getekend. Afgesproken is dat dat Syrische troepen niet de oostelijke lijn – Bravo genoemd – zullen overtreden, en dat het Israëlische leger niet de westelijke lijn – Alpha – oversteekt.

Sinds de start van de Syrische burgeroorlog hebben regelmatig schendingen plaatsgevonden van het terugtrekkingsakkoord. Tijdens gevechten tussen rebellen en het Syrische regeringsleger kwam het weleens voor dat een verdwaald projectiel in door Israël gecontroleerd gebied neerkwam. Het Israëlische leger reageerde hier steevast op met vergeldingsaanvallen op het leger van de Syrische president Assad. In sommige gevallen werd hier door groeperingen op ingespeeld door bewust op Israël te schieten om een reactie van de IDF tegen het Syrische leger te ontlokken. Daarnaast vonden meerdere infiltratiepogingen plaats.

Inmiddels heeft het Syrische leger weer de overhand in een groot deel van het buurland van Israël. Dat betekent echter niet dat het terugtrekkingsakkoord weer wordt gerespecteerd, zo blijkt nu weer.

Volgens het Israëlische leger is het Syrische leger zelf ook aanwezig in de bufferzone – in strijd met het terugtrekkingsakkoord. Een reden tot zorgen, daar het leger van Assad samenwerkt met de Iraanse Revolutionaire Garde en Iraanse proxies zoals Hezbollah.