IFJ luidt noodklok voor persvrijheid in de Gazastrook

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 8 aug 2012 CIDI GAZA HAMAS PA WESTBANK

Hamas valt functionarissen lastig van de Palestijnse journalistenvakbond in de Gazastrook. Leden van deze bond worden bedreigd en geïntimideerd door veiligheidstroepen van Hamas.

De veiligheidstroepen willen dat IFJ zijn werk staakt. Dit zegt de Internationale Journalisten Federatie (IFJ) in een brandbrief die zij vorige week stuurde aan de president van de Hamasregering, Ismael Haniyeh.

De brief spreekt over een campagne van bedreiging en intimidatie door veiligheidstroepen van Hamas van leiders van de journalistenvakbond in de Gazastrook. Met de intimidatie hopen zij dat de vakbondsleiders zullen stoppen met hun activiteiten; zij willen zo een eind maken aan deze vakbond. Meerdere vakbondsleiders en aan de organisatie gelieerde journalisten worden geconfronteerd met beperkingen. Het werk van een onafhankelijk journalist wordt hiermee vrijwel onmogelijk gemaakt in de Gazastrook, stelt de bond. Ondervonden beperkingen voor de journalisten variëren van beschuldigingen van illegale activiteiten, opgelegde reisverboden en invallen van Hamasaanhangers in kantoren van Palestijnse journalisten.

Voorzitter van IFJ Jim Boumelha vindt het ongehoord dat journalisten in de Gazastrook zo worden dwarsgezeten in de uitoefening van hun beroep en is van mening dat de journalisten zonder beperkingen hun werk als onafhankelijk journalist zouden moeten kunnen doen. De vicevoorzitter van de Palestijnse journalistenvakbond, Tasheen Al Astal, kreeg bijvoorbeeld een reisverbod van het Openbaar Ministerie van Hamas. IFJ’s Boumelha vindt het bewonderenswaardig dat leden en medewerkers van de Palestijnse journalistenvakbond blijven volharden zich niets aan te trekken van de intimidatiecampagne van Hamas.

Bron: IFJ

Zie ook CIDI artikel over persvrijheid op de Westelijke Jordaanoever: Palestijnse Autoriteit perkt persvrijheid in (4-5-2012) & PA arresteert journalist (28-3-2012)