Ilhan Omar en Rashida Tlaib toegang tot Israël ontzegd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 aug 2019 BDS NETANYAHU TRUMP VS

Israël heeft alsnog besloten de Amerikaanse congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib de toegang tot het land te ontzeggen. Reden voor het besluit is de verwachting dat de twee vrouwen “zullen provoceren en BDS zullen promoten”.

De twee Democraten hadden eerder dit jaar hun intentie bekend gemaakt een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden te maken. Gezien hun bekende anti-Israëlische profiel, ontstond de vraag of Israël de twee congresleden wel toe zou laten tot het land. In maart 2017 heeft de Knesset een wet aangenomen die het mogelijk maakt individuen die “de staat willen ondermijnen” de toegang te ontzeggen. Aanvankelijk liet Israël desondanks weten dat de twee Amerikaanse politici toegelaten zouden worden, gezien het bondgenootschap met de Verenigde Staten.

Op dit besluit is de Israëlische regering teruggekomen. Vandaag kwam het bericht naar buiten dat besloten zou zijn Omar en Tlaib alsnog de toegang tot Israël wordt ontzegd. Onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely bevestigt de beslissing. “Degenen die ons bestaansrecht in de wereld ontkennen zullen wij niet tot Israël toelaten”. De draai van 180 graden komt als een verrassing, tot vandaag leek het bezoek van de twee Democraten gewoon door te kunnen gaan.

Afgelopen maand heeft congreslid Omar samen met een aantal collega’s een motie ingediend die Israël impliciet met nazi-Duitsland vergelijkt. De tekst pleit voor het waarborgen van het “recht op boycotten”. Er is echter slechts één land dat onderwerp van discussie is wat boycotten betreft: Israël. Het gaat hier om een pro-BDS-motie.

De in de VS geboren Rashida Tlaib is van Palestijnse origine. Een groot deel van haar familie woont in het Palestijns dorp Beit Ur Al-Fauqa in de Westelijke Jordaanoever. Door het Israëlische besluit zal het congreslid haar familie in de regio niet kunnen bezoeken.

Vlak voordat onderminister Hotovely het besluit bevestigde, toog de Amerikaanse president Donald Trump naar Twitter. In een Tweet beweert de Republikein dat Israël “gigantische zwakte” zou tonen als het de twee Democraten toe zou laten. Volgens Trump “haten ze Israël en het Joodse volk en kan er niets gezegd of gedaan worden om hun gedachten te veranderen”.

Volgens sommige analisten legt het tegenhouden van de twee Amerikaanse congresleden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bepaald geen windeieren. In deze verkiezingstijd kan Netanyahu zich met dit besluit profileren als sterke leider die ‘vijanden’ buiten de deur zou houden. Daarnaast karakteriseert de Likoed-lijsttrekker zichzelf als staatsman die de internationale betrekkingen van Israël met grootmachten als de VS, Rusland en India naar een nieuw niveau heeft gebracht: op gigantische billboards is Netanyahu te zien naast onder andere Poetin en Trump. De Amerikaanse president te vriend houden is dan wel zo opportuun om dit imago in stand te houden.

Het tegenhouden van Omar en Tlaib kan slechte gevolgen hebben. De betrekkingen met de Democratische partij worden geschaad, terwijl die al onder druk stonden door de (door sommigen gezien als te) innige banden tussen Trump en Netanyahu. Steun voor Israël was in algemene zin lange tijd een zaak die op onvoorwaardelijke steun van zowel Democraten als Republikeinen kon rekenen. Deze steun dreigt nu echter gepolitiseerd te worden. PR-technisch gezien is het een slecht beeld dat Israël twee democratisch gekozen volksvertegenwoordigers van een bondgenoot de toegang tot het land ontzegt.

Update:Congreslid Tlaib mag alsnog Israël in op “humanitaire gronden”. Ze wil haar bejaarde oma bezoeken. In een brief zegt de Democrate “alle restricties te zullen respecteren en niet zal oproepen tot boycotts tegen Israël” tijdens haar bezoek.