In antwoord op verijdelde grensaanval Syrische posities door IAF gebombardeerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 4 aug 2020 IAF SYRIE

In antwoord op de poging tot een grensaanval vanuit Syrië door militanten, heeft de Israëlische luchtmacht posities van het Syrische leger gebombardeerd. Daarnaast heeft de IDF meer details over de verijdelde grensaanval vrijgegeven.

In de nacht van zondag op maandag waren vier militanten vanuit Syrië Israël geïnfiltreerd. Op door de IDF gepubliceerde videobeelden is te zien hoe het viertal zich bij het veiligheidshek beweegt, dat zich een aantal meter diep in Israëlisch territorium bevindt. Volgens het Israëlische leger had de groep explosieven geplaatst bij een onbemande legerpost, waarop ze alle vier zijn uitgeschakeld.

De IDF zegt (nog) niet te weten namens welke groepering de vier infiltranten opereerden. “We weten niet wie hen gestuurd heeft, er zijn veel spelers in Syrië, sommigen opereren voor Iran en anderen niet”, aldus een woordvoerder. Hoe dan ook houdt Israël het Syrische regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor welke actie dan ook die vanuit Syrië plaatsvindt, zo liet de IDF-woordvoerder weten.

Maandagavond heeft de Israëlische luchtmacht dan ook vergeldingsacties uitgevoerd in antwoord op de verijdelde grensaanval. Volgens de IDF zijn observatieposten, inlichtingenapparatuur, luchtafweer en commandostructuur van het Syrische regeringsleger gebombardeerd. Volgens Syrische staatsmedia is alleen sprake geweest van materiële schade en zijn er geen slachtoffers gevallen.

Maandagmiddag heeft de IDF meer details gepubliceerd over de verijdelde grensaanval. Bij het doorzoeken van het gebied zijn een vuurwapen en een rugzak met explosieven gevonden. Het Israëlische leger heeft een rondleiding gegeven aan militairen van UNDOF, de VN-waarnemersmacht die erop moet toezien op het troepenscheidingsakkoord tussen Israël en Syrië in het grensgebied.

Een door de IDF gepubliceerde illustratie van de verijdelde grensaanval

“We hebben een cel geraakt en nu hebben we hen geraakt die de cel gestuurd had”, aldus de Israëlische premier Netanyahu over de tegengehouden grensaanval en de Israëlische vergeldingsactie die daarop is gevolgd. “We doen wat we moeten doen om onszelf te beschermen en ik adviseer iedereen, inclusief Hezbollah, er rekening mee te  houden dat dit niet slechts statements zijn maar statements met een zwaar gewicht van de staat Israël en de IDF. Ze dienen serieus genomen te worden”, aldus Netanyahu tijdens een bezoek aan het thuisfrontcommando.

Momenteel is sprake van verhoogde spanningen in het noorden. Twee weken geleden kwam een militant van de Libanese terreurbeweging Hezbollah om bij een Israëlische luchtaanval in Syrië, en het Israëlische leger is sindsdien in verhoogde staat van paraatheid in afwachting van een vergeldingsaanval door de Iraanse proxy. Vorige week maandag meldde de IDF een infiltratie-aanval door Hezbollah te hebben verijdeld – de Libanese terreurbeweging ontkent echter dat er sprake is geweest van een aanval, en stelt dat er nog een vergeldingsactie zal komen.

“Niemand zou ons uit moeten testen”, aldus minister van Defensie en plaatsvervangend premier Gantz. “We zullen Assad niet toestaan terreur tegen de staat Israël te faciliteren, we zullen Iran niet toestaan een terreurafdeling in Syrië te openen”, zo zei Gantz in een interview met Ynet. “We zullen hiertegen actie ondernemen. Wie dan ook actie onderneemt tegen de staat Israël, zal een antwoord van de staat Israël krijgen. Wij zijn niet op zoek naar een escalatie”.

Luchtaanval bij Abu Kamal

Naast de Israëlische vergeldingsaanval, zouden ook elders in Syrië luchtaanvallen hebben plaatsgevonden. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn maandagochtend vroeg Iraanse en door Iran gesteunde strijdkrachten gebombardeerd in Abu Kamal in Oost-Syrië. Het Observatorium claimt dat meerdere posities, basissen en wapenopslagplaatsen zijn getroffen, en dat hierbij 15 door Iran gesteunde militanten met de Irakese nationaliteit zijn omgekomen. Analisten trekken beweringen die het SOHR doet echter regelmatig in twijfel, daar de claims zelden met bewijs gestaafd worden en vaak niet geverifieerd kunnen worden.

Het is onbekend welke mogendheid achter de luchtaanvallen van maandagochtend bij Abu Kamal zit. De regio in Syrië aan de grens met Irak is van cruciaal belang voor Iran. Het gebied is een belangrijke schakel in de landcorridor die het Iraanse regime tracht te realiseren om geavanceerde wapens aan proxies in Syrië en Libanon te leveren en om zich in te graven aan de grens met Israël. 

Het is geen geheim dat de Israëlische luchtmacht tegen deze wapenleveringen en ingraving optreedt. In de meeste gevallen doet Israël echter geen uitspraken over specifieke operaties, zo geeft het IDF dan ook geen commentaar op de luchtaanval bij Abu Kamal.