In Sderot is het ’s nachts oorlog

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 apr 2009 HAMAS RAKETTEN

Gedurende de dag leidt het gezin van de Edry’s, inwoners van Sderot, een relatief normaal bestaan. De kinderen – Chen, 15, Oron, 12 en Shilat, 8 – zijn teruggegaan naar school, en ze brengen hun middagen buiten door met vrienden in de buurt van hun huis.

’s Nachts echter heerst een oorlogssfeer, net zoals toen de stad werd bestookt met 30 Qassamraketten per dag en de sirenes elke paar minutenloeiden. 

Twee en een halve maand zijn verstreken sinds het einde van operatie Cast Lead, maar de Edry’s  hebben veel moeite om terug te keren naar een normaal ritme. Het hele gezin slaapt samen in een kleine beschermde ruimte. Hoewel de meeste dagen rustig verlopen, zijn ze nog steeds bang dat Hamas zijn kruit nog niet heeft verschoten, en dat de volgende Qassam  slechts een kwestie van tijd is. 

Hun vrees bleek dinsdag (31 maart)  gegrond , toen het gebied de hevigste aanval van raketten meemaakte sinds januari vóór de operatie. 

"Onze drie slaapkamers zijn boven. Wij zijn in zes maanden niet boven geweest, zeker niet de kinderen," zegt moeder Ruth Edry. "Ik heb er niet eens schoongemaakt. De kinderen plassen ’s nacht in bed en zijn bang om alleen te douchen. Ik heb in vier maanden tijd nauwelijks het huis verlaten. Twee weken geleden ging ik het huis uit en ontdekte ik plotseling  dat ze een nieuwe rotonde hebben aangelegd niet ver vanmijn huis. Kijk wat er is gebeurd met mij, ik herken mijn eigen stad niet eens meer." 

De Edry’s hebben een woning van 150 vierkante meter maar de vijf gezinsleden gebruiken alleen de 80 vierkante meter van de begane grond,waarvan het grootste deel is beveiligd. Een paar maanden geleden is een van de vertrekken versterkt als onderdeel van het project van het ministerie voor Bouw en Huisvesting voor de bescherming van Sderot. Dit beschermd vertrek moet het gezin een verhoogd gevoel van veiligheid geven, maar de Edry’s zijn nog niet bereid om de slaapkamers te gebruiken. 

Oron zal volgende maand zijn bar mitswa vieren, en het hele gezin is erg opgewonden. 

"Ik ben bang gedood te worden door de Qassams", zegt Oron. "Als ik de sirene hoor, trilt mijn hele lichaam. Ik zou liever in mijn eigen kamer doorbrengen dan in het drukke, beschermde vertrek, maar ik heb geen keus. Ik durf niet naar boven te gaan." 

Het gezin van de Edry’s consulteert een psycholoog, die de ouders helpt om te gaan met hun angsten. "De psychologen adviseerden een computer voor de kinderen te kopen en die boven te plaatsen om ze aan te moedigen terug te gaan naar hun kamer. Het heeft niet geholpen.. Ze gaan niet naar boven, wat ik ook probeer", zegt Ruth. 

Vader Ronen werkt als taxichauffeur. Een jaar geleden, toen hij op weg was naar een klant, sloeg vlakbij hem een Qassam in. Daarbij raakte hijlicht gewond. Hij is nog steeds niet hersteld van de schok. 

"Het beschermde vertrek is vreselijk druk. Het is zo onaangenaam om met vijf mensen in een kleine ruimte te verkeren", zegt Ruth. "Het is onmogelijk." 

De Edry’s besloten om tijdens Pesach als gezin met vakantie te gaan. en zullen tijdens Sedernacht niet in Sderot zijn. 

"De stilte in Sderot is beangstigender dan wanneer de Qassams vallen.Als het stil is, zijn we de hele tijd gespannen. Elk geluid doet onshuiveren. Wij willen tijdens Seder met onze kinderen ontspannen om de tafel zitten. Wij brengen de vakantie door in een plaats ver vanSderot. Dat is het minste wat onze kinderen verdienen."