Inbeller Radio 1: ‘Geldgierig Jodengespuis moet uitgeroeid worden’

Een inbeller kreeg dinsdagochtend vroeg bij het BNNVARA-programma Gaan! (NPO Radio 1) alle ruimte om antisemitische complottheorieën te verspreiden en op te roepen tot geweld tegen Joden. Ene ‘Mario’ zei onder meer dat “geldgierig Jodengespuis” overal ter wereld uitgeroeid zou moeten worden.

Presentator Morad El Ouakili snoerde ‘Mario’ niet de mond. Integendeel: de beller kreeg acht minuten lang de tijd om de meest giftige denkbeelden over Joden te verkondigen, en dit werd toegejuicht door meerdere luisteraars. Het fragment is terug te luisteren via de website van NPO Radio 1 (47:55-56:15). CIDI ontving meerdere meldingen van luisteraars die de antisemitische uitspraken als zeer schokkend ervoeren.

Antisemitische complottheorie
De stelling waar luisteraars op konden reageren luidde “Kinderen hebben teveel verplichtingen”. Mario reageerde daarop door te zeggen dat “we vanaf de wieg tot het graf niet vrij worden gelaten, maar worden gemodelleerd om te renderen”. Om dit te bereiken worden kinderen volgens zijn betoog “volgespoten met allerlei vergif”.

Al gauw wordt duidelijk dat het om een antisemitische complottheorie gaat, als Mario zegt dat “deze matrix wordt bestierd door geldgierig Jodengespuis”. “Sorry dat ik het zeg, maar ik noem het beestje gewoon bij de naam,” zo vervolgde hij. “Die lui moeten echt uitgeroeid worden, wereldwijd, want we zitten echt in een spiraal naar beneden.”

Kikes
In plaats van de beller weg te draaien, reageerde presentator El Ouakili dat hij “het niet helemaal begrijpt”, waarna de hele theorie nogmaals uiteen werd gezet. Mario voegde er nog aan toe dat ook de economie, televisie en radio worden “gemodelleerd”. “Dit begint radio te worden dat er op begint te lijken: mensen gewoon hun zegje te laten doen zonder meteen te denken, ‘Wat een enge racist of zo’, want dat ben ik helemaal niet. Ik houd van alle mensen,” aldus Mario. El Ouakili reageerde daarop met: “Natuurlijk, dat begrijp ik ook”.

Als hij vervolgens voorzichtig vraagt wat Mario met ‘Jodengespuis’ bedoelde, gaat hij nog verder. “Alle stenen die je optilt bij onderzoek naar bijvoorbeeld grote aanslagen, 9/11, de media, alles wat gebaseerd is op het kunnen managen, een verdienmodel maken van de massa, daar zitten alleen maar kikes, Joden, achter!” Dit gaat enige tijd zo door, en Mario zegt nog een keer dat hij meent dat alle Joden uitgeroeid moeten worden.

‘Duizend procent gelijk’
Bizar genoeg kreeg Mario maar weinig tegengas. El Ouakili zei zelfs dat “er mensen zijn die hem in de app [van Radio 1] gelijk geven”. Volgens de presentator kwamen er heel veel appjes binnen, onder andere van mensen die Mario “duizend procent gelijk” gaven. Andere app-berichten die door El Ouakili werden voorgelezen noemden het “een waarheid als een koe” of zeiden het “helemaal eens te zijn” met de beller.

Slechts één luisteraar noemde het relaas een complottheorie. Mario kreeg nog eens de kans om daarop te reageren. “Als we niks doen aan dit geldgierige gespuis, dan is het over,” aldus de beller. “Ik hoop bij degenen te horen die wereldwijd – want ze zitten van Zuid-Afrika tot de Noordpool en andersom – dit gespuis echt… vroeger werden ze niet voor niets overal verbannen.”