Informatiepakket tegen BDS

ABPlogoCIDI krijgt vaak vragen wat te doen tegen BDS. Binnenkort vindt u hierover antwoorden in een informatiepakket, dat wordt gepubliceerd op cidi.nl. Dit informeert u over en geeft tips voor actie tegen anti-Israelische ‘Boycot, Desinvestering en Sancties’ (BDS)-campagnes.

U vindt er vaak gestelde vragen en antwoorden over BDS, maar ook voorbeeldbrieven die u kunt sturen ter ondersteuning van bedrijven en organisaties die door de campagne onder vuur komen te liggen. Een handig lijstje met de belangrijkste argumenten tegen BDS informeert u over de drogredenen die BDS inzet voor anti-Israelcampagnes.

BDS is een wereldwijde campagne die bedoeld is om bedrijven, organisaties, overheden en bekende personen die op enigerlei wijze met Israel samenwerken, zodanig onder druk te zetten dat zij die samenwerking stopzetten. BDS denkt zo een einde te kunnen maken aan de vermeende onderdrukking van de Palestijnen en de bezetting van de Palestijnse gebieden door de staat Israel. De argumenten die daarvoor gebruikt worden zijn echter vaak onvolledig of onjuist en dienen slechts om Israel te demoniseren en het bestaansrecht van de Joodse staat te betwisten. Om deze stroom van verkeerde informatie te keren, wil CIDI u graag bewust maken van de manier waarop BDS Israel doelbewust schaadt, zodat u samen met ons de strijd tegen deze campagne kan aangaan.

Praktisch
Het materiaal dat op cidi.nl komt, bestaat onder andere uit voorbeeldbrieven die u kunt sturen naar bedrijven en organisaties die door BDS onder vuur liggen. Op dit moment worden zij bestookt door anti-Israelbrieven. Door een goed beargumenteerde brief te sturen toont u uw steun voor het beleid van deze bedrijven en organisaties. Zo helpt u hen ervan te overtuigen dat er goede redenen zijn om niet toe te geven aan de druk van BDS. Pensioenfonds ABP gaf eerder dit jaar een goed voorbeeld van standvastigheid. Een handig lijstje met de belangrijkste argumenten tegen BDS inspireert u als u zelf een brief wilt opstellen.

BDS niet goed voor Palestijnen
Zoals gezegd gebruikt BDS vaak onjuiste of onvolledige argumenten om de staat Israel te schaden. Dit zou vervolgens BDS-activoerders het lot van de Palestijnse bevolking helpen verbeteren. Het is echter een misvatting dat BDS hiertoe zou leiden. BDS vergroot juist de economische ongelijkheid tussen Israel en de Palestijnen, hetgeen alleen maar een conflict verhogende factor is. BDS, ook als die zogenaamd alleen gericht is tegen Israelische bedrijven in de gebieden voorbij de Groene Lijn, schaadt ook het bestaan van tienduizenden Palestijnse kostwinners die daar werken, zonder dat er ook maar enig vooruitzicht komt op ander werk. Zonder het werk uit Israël zou de werkloosheid op de Westoever stijgen naar 30 – 35%, terwijl dit in 2013 20,3% was (PCBS). Ook al is de uitbreiding van nederzettingen contraproductief voor een twee-statenoplossing, BDS verhelpt dit niet en schaadt vooral de Palestijnse bevolking.

Dit is maar één voorbeeld van de valse voorstelling van zaken door BDS. Er zijn nog veel meer van dergelijke misvattingen waarvan CIDI u bewust wil maken, zodat we samen iets kunnen doen tegen de onophoudelijke, onrechtvaardige, collectieve strafmaatregel die BDS uiteindelijk voor alle Israeli’s is – ook voor degenen die vergaande concessies willen doen ten behoeve van het vredesproces.