Internationale bemiddeling in Midden-Oosten

NOS Nieuws

Internationale vertegenwoordigers in het Midden-Oosten proberen door besprekingen met Palestijnse en Israelische autoriteiten het geweld in het gebied te stoppen. Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland hebben al overleg gevoerd met de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Peres.

De Europese Unie probeert te regelen dat later vandaag een gesprek volgt met de Palestijnse leider Arafat in Ramallah en praat hierover in Jeruzalem met Amerikanen, Russen en VN-vertegenwoordigers. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Fischer, heeft regelmatig telefonisch contact met Peres, Arafat en de Israelische minister van Defensie.

De internationale inspanningen volgen op een nacht waarin Israel de militaire actie in de Palestijnse gebieden verder heeft opgevoerd, onder meer in Betlehem, Tulkarem en Qalqilya. Militairen kammen de steden en nabijgelegen kampen uit op zoek naar verdachten en wapens. Israel heeft 20.000 reservisten onder de wapenen geroepen.

In de nacht van zondag op maandag raakten acht Israelische soldaten gewond toen een bom ontplofte bij een huiszoeking in Qalqilya. Het aantal Palestijnse slachtoffers is onbekend. In Tulkarem, op de Westoever, hebben twee gemaskerde Palestijnen tien mannen die verdacht werden van collaboratie met Israel doodgeschoten.

Conferentie

Tijdens de conferentie van islamitische landen in Maleisie hebben de deelnemers de Verenigde Naties opgeroepen in te grijpen en de Palestijnse bevolking te beschermen. De ministers van Buitenlandse Zaken van verschillende islamitische landen hebben Arafat geprezen om zijn Intifada. Ze noemden het optreden van Israel een voorbeeld van ‘staatsterrorisme’.

Tijdens het congres vergeleek de Maleisische premier het optreden van de joden met nazi’s. "De holocaust heeft de joden niet verslagen. Een tweede holocaust met Arabieren als slachtoffers zal de Arabieren ook niet verslaan", aldus de premier.

Protest

In verschillende islamitische landen is de bevolking de straat opgegaan om te protesteren tegen de militaire acties van Israel en de omsingeling van het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah. Bij een protestmars in Beit Jala op de Westelijke Jordaanoever zijn vijf buitenlandse vredesactivisten en een Palestijnse cameraman gewond geraakt, toen Israelische soldaten het vuur op de demonstranten openden.

De operaties zijn een volgende stap in de ‘totale oorlog tegen terrorisme’, zoals de Israelische premier Sharon gisteren aankondigde. Hij wil met de invallen de ‘terroristische netwerken’ van de Palestijnen ontmantelen. Sharon zei ook dat hij de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk houdt voor de aanslagen in Israel.

Behalve steden op de Westelijke Jordaanoever, zouden Israëlische troepen ook op het punt staan om de Gazastrook binnen te vallen. Israel heeft buitenlanders te verstaan gegeven de Gazastrook te verlaten.