Internetmeldingen: meeste discriminatie tegen Joden

Bijna de helft van 577 strafbare internetuitingen die in 2009 werden gemeld was tegen Joden gericht, stelt het MDI. 44% van de uitingen bevat ook strafbare Holocaustontkenning, een veel hoger percentage dan in 2008. Het MDI speurt niet zelf op internet, maar telt slechts de meldingen.

In 2009 ontving het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) melding van 1377 uitingen. Hiervan werden 577 uitingen als strafbaar discriminerend beoordeeld. Dit is aanzienlijk lager dan vorig jaar (899). Van deze strafbare uitingen waren 258 antisemitisch, in 41 uitingen was tevens sprake van strafbare Holocaust ontkenning. Dit aantal is ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar beslaat dit jaar een aanzienlijk groter deel van het totaal (44%). Dit meldt het MDI in het jaarverslag 2009.

Slechts 20% van die strafbare antisemitische uitingen was geplaatst op extreme sites als stormfront en radioislam. Ruim 80% staat op mainstream sites, waardoor internetgebruikers relatief gemakkelijk met dit soort uitingen geconfronteerd kunnen worden.

De moderatie van websites lijkt te verbeteren, stelt MDI: in 2009 was in 9% van de gevallen een gemelde uiting reeds verwijderd, in 2008 was dit 7%. Het is van groot belang dat websites zelf actief modereren. Maar zolang dat niet gebeurt, kunnen internetters strafbare uitingen het snelst zelf laten verwijderen. Natuurlijk meldt u ze ook bij CIDI of MDI, met de tekst.