Iraakse militie staat klaar om aan zijde van Assad te gaan vechten

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 31 okt 2016 IRAN TERRORISME

hashd-al-shaabi-twitter-kurdistan24-netDe door Iran gesteunde sjiietische militie Hashd al-Shaabi, beter bekend als de de Populaire Mobilisatie Eenheden, staat klaar om in Syrië aan de zijde van de troepen van het Assad-regime te gaan strijden, verklaarde een woordvoerder van de organisatie zaterdag in Bagdad tijdens een persconferentie.

De woordvoerder van de sjiietische coalitie, Ahmed al-Asadi, zei dat de Populaire Mobilisatie Eenheden na het “verwijderen van alle terroristische groeperingen uit ons land [Irak]” zij klaar zullen staan om naar “elke plaats” af te reizen die een bedreiging zou kunnen vormen voor de Iraakse nationale veiligheid.

Vrijdag verklaarde de overkoepelende paramilitaire organisatie al dat zij deelnemen aan de strijd om Mosoel. Zij strijden hierbij onder leiding van de Iraaks Koerdische Peshmerga strijders en het Iraakse leger om de stad te bevrijden op de ISIS-strijders die Mosoel in handen heeft. Strijders van de Populaire Mobilisatie Eenheden vechten momenteel om Tal Afar, een voorstad ten westen van Mosoel, te heroveren op terreurbeweging ISIS.

Dat de door Iran gesteunde Populaire Mobilisatie Eenheden deelnemen aan de strijd om Mosoel, die op 16 oktober werd ingezet, heeft tot internationale kritiek geleid. Het Verenigd Koninkrijk is van oordeel dat er geen plek is voor een militie als Hashd al-Shaabi in de gevechten om Mosoel te heroveren op ISIS. Zeker omdat de overkoepelende paramilitaire organisatie het afgelopen jaar al meermaals is beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens en na militiaire operaties teggen ISIS in Irak. Zo zouden ze in juni in de Iraakse stad Fallujah enkele soennitische families hebben uitgemoord als vergelding voor het leed dat ISIS-strijders hebben aangericht op sjiieten in Irak.

Een aantal van de Iraakse sjiietische milities, zijn onderdeel van de Populaire Mobilisatie Eenheden, zijn momenteel al actief zijn in Syrië en strijden hier gezamenlijk met andere aan het Assad-regime gelieerde groepen. Begin oktober meldde The Wall Street Journal al dat er sinds het begin van september al zeker meer dan 1.000 Iraakse sjiietische strijders vanuit Irak naar Syrië zijn afgereisd om de pro-Assad troepen te ondersteunen in de herovering van aan ISIS-strijders en rebellengroepen verloren gebied en steden. De Iraakse sjiietische milities strijden vooral in en rondom de door oorlog verscheurde stad Aleppo, tegen rebellengroepen die nog enkele gedeelten van de Syrische stad in handen hebben.

Foto: De door Iran gesteunde sjiietische militie Hashd al-Shaabi in Irak, bron: Twitter/kurdistan24.net