Iraans schip aangevallen in de Rode Zee

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 7 apr 2021 IRAN

Volgens de New York Times heeft Israel wederom een Iraans schip aangevallen, dit maal in de Rode Zee. De Verenigde Staten zouden van te voren zijn ingelicht en de aanval op het spionageschip zou een respons zijn op eerdere Iraanse aanvallen op Israelische schepen in de regio. Iran beticht op zijn beurt Israel al tijden van het aanvallen van schepen in de regio.

De aanval zou plaats hebben gevonden door het strategisch bevestigen van een explosief aan het schip. Uit beelden van Iraanse media leek het schip, de Saviz, in brand te staan maar de volledige schade is onbekend. De Saviz is officieel een vrachtschip, maar zij wordt al jaren gebruikt voor militaire doeleinden door de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens de Revolutionaire Garde zou het schip momenteel worden ingezet voor de bestrijding van piraterij.

Vanuit Teheran is nog geen officiële veroordeling gekomen, maar uit verkeer op Telegram bleek dat leden van de Revolutionaire Garde de schuld bij Israel leggen. Ook vanuit Jeruzalem is nog geen reactie gekomen, de NYT bericht op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. De VS kregen bericht dat Israel het schip om half 8 lokale tijd had aangevallen.

De timing van de aanval is opvallend, daar nu indirecte gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten over een nieuwe atoomdeal wederom zijn geopend in Wenen. Israel blijft mordicus tegen een mogelijke (nieuwe) atoomdeal. Ook de Golfstaten hebben zorgen over de Iraanse nucleaire ambities. Hoewel zijn voorganger de deal in 2018 in de prullenbak gooide, tracht president Biden de deal nieuw leven in te blazen. Iran gaat gebukt onder zware sancties, maar het regime gaat stug door met het steeds verder schenden van het nucleaire akkoord en het weigeren van internationale inspecteurs. Om te voorkomen dat Iran te ver gaat met die acties, wilt Biden dus proberen de atoomdeal nieuw leven in te blazen.

Hierbij krijgt hij enerzijds steun van Europese bondgenoten, maar anderzijds ook zware kritiek vanuit Jeruzalem. Premier Netanyahu ziet een mogelijke nieuwe atoomdeal als een bedreiging voor Israel, omdat het volgens hem Iran niet zal weerhouden om alsnog op clandestiene wijze aan een atoombom te werken en deze dus te verkrijgen. Ook andere regionale spelers, zoals Saoedi-Arabië en de VAE, zijn zeer kritisch op het Iraanse atoomprogramma. Maar of de atoomdeal terugkeert is nog maar de vraag, aangezien zowel Iran als de Verenigde Staten van elkaar eisen om als eerste concessies te doen.