Iraans spelletje: schiet raketten naar Israel

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 13 jul 2015 IRAN RAKETTEN VS

Missile-Strike-Game-HaifaEen nieuw Iraans spel, genaamd “Missile Strike”,  voor mobiele apparaten simuleert een raketaanval op Israel’s derde stad, Haifa. De ontwikkelaar lanceerde dit spel ter ere van Al Quds-dag, die vrijdag 10 juli plaatsvond. Dit schrijft het officiële Iraanse persagentschap Fars. Al Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem. De Iraanse Ayatollah Ruhollah Khomeini heeft de laatste vrijdag van de Ramadanmaand uitgeroepen tot Al Qudsdag, een internationale dag gewijd aan de strijd tegen Israel en de ‘bevrijding’ van Jeruzalem.

Het “antizionistische spel” toont het beschikbare raketarsenaal van Iran. In het eerste niveau van het spel kan de speler kiezen uit de in Iran geproduceerde raketten Zelzal, Zolfaqar en Sejjil, legde de projectmanager van het spel, Mehdi Atash Jaam, zaterdag 11 juli uit aan Fars. Ook zei hij dat het spel de gebruikers de mogelijkheid biedt om door de luchtverdediging van het Israelische leger te breken, en hun raket gericht neer te laten vallen op een doel in Israel. Fars publiceerde screenshots van het spel, waaronder een met een Davidster gemerkt gebouw in de noordelijke Israelische havenstad Haifa. Als een speler dit raakt verdient hij daar punten mee. 

De ontwikkelaar van het spel zegt dat het een reactie is op het spel “Battlefield”, waarin het erom gaat om doelen te raken in Tehran. In “Battlefield 3” zit de mogelijkheid om een  om via een snelweg in de hoofdstad van Iran aanvallen uit te voeren op infanterie-eenheden, zie een korte impressie op YouTube.

De nieuwe app is niet de eerste keer dat Iran ‘speelt’ met een aanval op Israel. In februari 2014 kwam er een video in omloop die een in eerste instantie een grootschalige drone aanval met raketten op Israelische doelen simuleert waarna een nucleaire aanval op Israel volgt, de film wordt afgesloten met een aanval op een Amerikaans vliegdekschip in de Golf van Aden, de simulatie is via YouTube te bekijken.

Dezelfde maand en totaal onafhankelijk van de simulatie video presenteerde de Iraanse Leger Luitenant Commandant Mohammad Reza Vahedi het computerspel “De strijd om de Golf van Aden 2”, een uitbreiding waarbij de speler een rol als Iraanse commando aan kan nemen en boten die te dicht bij Iran komen kan vernietigen. Dit is momenteel een van de meest populaire computerspelen in Iran.

Vahedi ziet in de nieuwe spel app “Missile Strike” een mooie uitbreiding op wat hij noemt “zachte oorlog” voering tegen Irans vijanden, zoals de simulatievideo en het computerspel. De legercommandant noemde het een demonstratie van Irans succes in deze wijze van oorlogsvoering tegen haar vijanden, de VS en Israel. Iraanse regeringsleiders roepen met regelmaat op tot de vernietiging van Israel. De meest recente oproep komt van voormalig president Akbar Hashemi Rafsanjani, die eerder deze maand zei: “Israel is een tijdelijke staat”, nep en een “vreemd voorwerp in het lichaam van een staat, welke snel zal worden gewist”.

Iraniërs kwamen in groten getale af op de viering van Al QudsDag afgelopen vrijdag. Er werden Amerikaanse en Israelische vlaggen verbrand en leuzen gescandeerd als “Weg met Amerika” en “Dood aan Israël”. Dit alles gebeurde op hetzelfde moment dat in Geneve onderhandelaars van Iran, de Verenigde Staten en de vijf wereldmachten proberen tot een overeenkomst te komen voor het nucleaire programma van Iran.

Bron Foto’s: Screenshot Fars