Iraanse luchtafweer schiet “buitenlandse” drone neer

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: PAUL VAN DER BAS / 8 nov 2019 IRAN

De Iraanse luchtafweer heeft een “buitenlandse” drone neergeschoten, aldus staatsomroep IRNA. Veiligheidsdiensten zouden onderzoek doen naar de restanten van het onbemande vliegtuigje. 

Drone van de Israelische luchtmacht

Een Israelische drone. Het gaat niet om de neergeschoten drone uit het verhaal. Bron: Flickr/Zachi Evenor

Al wekenlang oplopende spanningen

De vraag is natuurlijk of deze drone uit Israel komt. De afgelopen weken bestookte Israel meermaals aan Iran gelieerde doelen in Syrië en Irak, uit vrees dat Iran proxy-groeperingen in het Midden-Oosten gebruikt om Israel aan te vallen.

Burgerprotesten in Libanon en Irak

Naast deze indirecte militaire confrontaties kreeg Iran ook nog eens te maken met massale burgerprotesten in Libanon en Irak. De protesten richten zich tegen de economische wantoestanden in beide landen, maar zijn ook duidelijk gericht tegen bewegingen en partijen die Iran juist als bondgenoot ziet. In Libanon is dat Hezbollah, in Irak keren de protesten zich tegen de pro-Iraanse regering. 

Geopolitieke impact

De potentiële invloed van de burgerrevoltes blijft niet beperkt tot de stedelijke pleinen, maar heeft mogelijk geopolitieke consequenties voor Iran. Voor de islamitische republiek zijn Irak en Libanon namelijk cruciale schaakstukken in het spel om regionale hegemonie. De Iraanse grootayatollah Khamenei wijt de protesten aan “zionistische” schaduwmachten die Iran zouden willen verzwakken. Het nieuws dat de Iraanse luchtafweer vandaag een drone heeft neergeschoten, zal vermoedelijk weinig doen om de spanningen tot bedaren te brengen.

Onderzoek

De drone zou zijn neergeschoten bij de havenstad Mahshahr, gelegen in de olierijke provincie Khuzestan aan de Perzische golf. Volgens de provinciale gouverneur is het onbemande vliegtuig “zeker” afkomstig van een buitenlandse mogendheid. De resten van de drone zouden nu worden onderzocht, het is dus nog niet bekend uit welk land deze afkomstig is. 

Oplopende spanningen

In juni leidde een soortgelijk incident tot oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Iran schoot toen een Amerikaanse drone neer. Volgens de VS vloog deze boven internationale wateren maar Iran beweerde dat de drone het Iraanse luchtruim was binnengedrongen. Een Amerikaanse tegenaanval zou op het laatste moment zijn afgeblazen door president Trump.

Zionistische entiteit

Mocht de zojuist neergeschoten drone ook Amerikaans zijn, dan zal dat vrijwel zeker opnieuw leiden tot verhoogde spanningen. Maar ook als de drone afkomstig blijkt van aartsrivaal Saoedi-Arabië, of uit Israel – door het Iraanse regime steevast aangeduid als de “zionistische entiteit” zal dit incident zijn doorwerking hebben in de regionale verhoudingen. 

Uraniumverrijking

Het neerschieten van de drone gebeurt amper een dag nadat Iran aankondigde weer te beginnen met de verrijking van uranium tot boven de normen die zijn gesteld in de zogeheten “nucleaire deal”.