Iraanse parlement bespreekt wet vernietiging Israel

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 7 jan 2021 IRAN

Het Iraanse parlement neemt een wet in behandeling die Iran verplicht om Israel voor 2041 te vernietigen. Ter gelegenheid van de eerste sterfdag van generaal Qassem Soleimani van de Iraanse Republikeinse Garde werd een wetsvoorstel ingediend met zestien wraakmaatregelen, waaronder het vernietigen van Israel, zoals beloofd door ayatollah Ali Khamenei in 2015. Verdere agendapunten zijn het doorbreken van de blokkade van Gaza, voortgezette inmenging in de Jemenitische burgeroorlog, en het verjagen van Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten.

Het Iraanse parlement scandeerde vorig jaar massaal “Dood aan Amerika!” na de dood van generaal Qassem Soleimani (Youtube)

Straffen voor onderhandelen

Het wetsvoorstel verbiedt onderhandelingen met de Verenigde Staten die niet over het Iraanse kernprogramma gaan, en verdere onderhandelingen over de wapencapaciteiten van de Islamitische Republiek zoals het Iraanse rakettenprogramma. Alle onderhandelingen met Amerika zijn sowieso verboden, zolang de VS de aanslag op Soleimani niet veroordeelt en geen excuses heeft aangeboden voor het terugtrekken uit het Joint Comprehensive Plan Of Action (JCPOA). Nederland heeft aangedrongen op hervatting van de afspraken over de nucleaire ambities van Iran, nu het Iraanse regime heeft aangegeven tegen het akkoord in uranium tot 20% te zullen verrijken. Dat is een grote stap richting het produceren van splijtstof voor kernwapens.

Iedere Iraanse ambtenaar of diplomaat die tegen het wetsvoorstel in onderhandelt met de VS, wordt gedreigd met een levenslang beroepsverbod voor alle overheidsfuncties.

Dergelijke eisen en verklaringen van woede door het Iraans parlement bemoeilijken onderhandelingen over een nieuwe Irandeal, die Amerikaans president-elect Joe Biden heeft verklaard te willen sluiten. Tegelijk wordt zulk wapengekletter ook gezien als onderhandelingstactiek.

Beloningen voor terroristen

Er wordt een premie gezet op de doders van Soleimani, uit te betalen aan degene die hen opspoort en vermoordt. Hiervoor is speciaal een gedeelte van de opbrengsten uit exporten aan Irak weggezet. Verder zouden volgens het wraakwetvoorstel buitenlandse staatsburgers die zich bij Iraanse milities zoals de Fatemiyoun Brigade aansluiten na 5 jaar recht hebben op de Iraanse nationaliteit.

De wet zal vermoedelijk worden aangenomen door het Iraanse parlement. Ayatollah Khamenei zal de wet vervolgens naar eigen inzicht kunnen toepassen, aanpassen of negeren met een zogenaamd Opperste Leidersbevel.