Iraanse zwemmer veroorzaakt ophef

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 9 aug 2008 IRAN ISRAEL

De Iraanse zwemmer Mohammed Alirezaei heeft zaterdag tijdens de Olympische Spelen ophef veroorzaakt. De schoolslagzwemmer mocht van het olympisch comité van Iran niet starten omdat hij in dezelfde heat zou zwemmen als de Israelier Tom Beeri.

Dat meldde het Iraanse persbureau ISNA. Alirezaei zou in baan één starten maar tijdens de serie bleef het startblok leeg. Als reden gaven de trainers van Alirezaei aan dat de zwemmer ziek zou zijn. Persbureau ISNA gaf een andere verklaring: de gespannen politieke verhoudingen tussen Iran en Israel.

In een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bood Mohammed Alirezaei zijn excuses aan. Het IOC heeft die aanvaard. Giselle Davies, de woordvoerder van het IOC, zei dat er geen sprake was van politieke redenen maar van ziekte.

Het Iraans olympisch comité heeft volgens Davies bevestigd dat ze in alle competities wil deelnemen, ook in diegene waar de sporters de kans lopen op een confrontatie met Israelische atleten.

Tijdens de Olympische Spelen van Athene, in 2004, weigerde de Iraanse wereldkampioen judo Arash Miresmaeili, een van de favorieten in zijn categorie, om te kampen tegen een Israelische tegenstander in de eerste ronde.