Irak zou wel atoomwapens hebben

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 25 feb 2001 VN VS

NieuwsLink

LONDEN – Twee uitgeweken Iraakse wetenschappers hebben bevestigd dat Irak atoomproeven deed en nu over atoomwapens beschikt. Dit meldt het Britse zondagsblad The Sunday Times.

De krant noemt de verklaringen van de geciteerde wetenschappers "verontrustend nieuw bewijs" dat Irak wel degelijk kernwapens in voorraad heeft.

Het Irak van dictator Saddam Hussein zou bijvoorbeeld al voor de Golfoorlog in 1989 een relatief kleine ondergrondse kernproef hebben gedaan onder het Rezzaza Meer, ten zuidwesten van de hoofdstad Bagdad.

Saddam Hussein zou ondanks de tijdelijke aanwezigheid van VN-wapeninspecteurs sinds de Golfoorlog verschillende kernproeven hebben laten doen. Een aantal vruchten hiervan zouden kernwapens zijn, die liggen opgeslagen in bunkers in de Hamrin-bergen ten noorden van Bagdad.

De wetenschappers zijn een militaire ingenieur die zegt voor een speciale wetenschappelijke afdeling van Saddam Hussein te hebben gewerkt. Een andere Irakees, Abbas al-Janabi, vertelt hetzelfde verhaal, al werkte hij voor een andere afdeling aan de bewapening. De wetenschapper Al-Janabi was persoonlijk asistent van Uday Hussein, de machtige zoon van de dictator.

De verklaringen geven volgens The Sunday Times nogmaals aan dat Irak veel verder is met zijn kernbewapening dan zelfs de VS en Groot-Brittannië vermoeden. Deze landen, de felste tegenstanders van opheffing van sancties tegen Irak, menen dat Irak niet voldoende verrijkt uranium of plutonium heeft om kernwapens te maken.

De tot premier gekozen Israëlische politicus Ariel Sharon zou alvast de legerleiding hebben gevraagd aanvallen op Irak voor te bereiden die een eventuele Iraakse aanval met kernwapens onmogelijk moeten maken. Sharon zou dat ook aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vertellen, die momenteel de regio bezoekt.