Irakese Koerden stemmen tijdens onafhankelijkheidsreferendum

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MARIJE ROUKENS / 25 sep 2017 IRAN TURKIJE VN VS

Maandag is het onafhankelijkheidsreferendum van start gegaan dat is georganiseerd door de “Kurdistan Regional Government”(KRG) in het noorden van Irak. De uitkomst van het referendum is niet bindend, maar is bedoeld om de KRG mandaat te geven voor onderhandelingen met Bagdad en de omliggende landen.

Het Irakese Koerdistan, een autonome regio in Noord-Irak, wordt geleid door de president van de KRG, Massoud Barzani. De KRG is gevestigd in de stad Erbil in de Erbil provincie. Echter, het referendum wordt gehouden in 15 gebieden die etnisch heel divers zijn waaronder de felbegeerde, olierijke Kirkuk provincie waar zowel Koerden, Turkmenen als Arabieren wonen.

De VN-Veiligheidsraad heeft al eerder unaniem tegen het referendum gestemd, omdat het vreest voor nog meer instabiliteit in het Midden-Oosten. De Koerdische leiders betogen het tegenovergestelde: een onafhankelijke Koerdische staat zou juist voor stabiliteit kunnen zorgen in de regio. De geschiedenis, zo beweren ze, zou wel eens aan hun kant kunnen staan: soortgelijke referenda zijn in het verleden succesvol gebleken met name in Kosovo, Tsjechië en Slowakije.

Hoewel de Koerden al effectief zelfbestuur uitoefenen in Noord-Irak, moeten ze nu nog een officiële stemming uitbrengen om plannen vast te stellen voor erkende onafhankelijkheid. Het referendum  stond al gepland in 2014, maar is uitgesteld vanwege de oorlogen in Syrië en Irak. Koerdische veiligheidstroepen, Peshmerga genaamd, zijn belangrijk geweest in het bestrijden van de Islamitische Staat waarbij ze zowel onafhankelijk als onder Amerikaans commando hebben gestreden.

Turkije, Iran en Irak zijn fel gekant tegen het referendum. Deze landen huisvesten een grote Koerdische minderheid. De nationalistische Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft de Koerden terroristen genoemd en zich krachtig verzet tegen elk plan voor Koerdische onafhankelijkheid. Daarbij is ook de Verenigde Staten van mening dat het referendum een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van Irak. Daarentegen hebben Israelische leiders het referendum gesteund. Zij maken een vergelijking tussen de Koerdische en Israelische onafhankelijkheidsstrijd zeventig jaar geleden.

Bronnen: Jpost, The Times of Israel, Haaretz

Foto: Koerdische veiligheidstroepen; Peshmerga