Iran: Raketten kunnen Israël raken

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 4 mrt 2009 GAZA IRAN LIBANON OBAMA RAKETTEN VS

Iran zegt over raketten te beschikken die Israël kunnen raken, mocht het islamitische land worden aangevallen. Dat heeft het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohammed Ali Jafari, woensdag laten weten. De raketten kunnen meer dan 2000 kilometer verderop terechtkomen en met gemak de kerncentrales van Israël raken, aldus Jafari.

Hij zei dat Iran "hard kan terugslaan" als het land aangevallen wordt door Israël. In de Negev-woestijn in Israël bevindt zich in Dimona een nucleaireinstallatie. 

Saudi-Arabië bezorgd over Iraanse ambities

Intussen begint ook de Arabische wereld zich steeds grotere zorgen temaken over de ambities van Iran. Dinsdag riep Saudi-Arabië alle Arabische landen op zich gezamenlijk te verzetten tegen de bedreigingdie Iran vormt voor de regio rond de Perzische Golf. 

Tijdens een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken,die  plaatshad  in Caïro, uitte prins Saud al-Faisal van Saudi-Arabiëzijn zorgen over Iran, meldt persbureau AP. Met name de nucleaireplannen van Iran hield de gemoederen bezig.

Saud al-Faisal  benadrukte dat een "verenigde en gezamenlijke visie" essentieel is om de "Iraanse dreiging voor de veiligheid in de Arabische Golf en de nucleaire kwestie" aan te pakken. De prins is van mening dat het Westen zich niet moet bemoeien met Irak, Libanon en de Gazastrook – gebieden waar Iran rebellen ondersteunt. 

Hij werd daarin bijgestaan door een groot deel van de ministers, die vooral vrezen voor de toenadering van de Amerikaanse president Barack Obama tot Iran. De Arabische wereld zou hierdoor buitenspel worden gezet.

"Ik eis dat buitenlandse machten niet met Iran onderhandelen zonder dat Arabieren daar vanaf weten en een rol in het proces spelen," aldus Amr Moussa, chef van de Arabische Liga. Op 30 maart wordt de 21ste Arabische top gehouden in Qatar.