Yossi Cohen: “Iran vult vacuüm van IS in het Midden-Oosten”

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MARIJE ROUKENS / 14 aug 2017 IRAN IS MOSSAD VN VS

Het hoofd van de Israelische inlichtingendienst Mossad, Yossi Cohen, waarschuwt dat Iran en haar proxies zich haasten om het gebied waar Daesh (Arabische naam voor IS) is teruggedrongen, over te nemen.

“In de gebieden waar de aanwezigheid van Daesh afneemt, probeert Iran dit vacuüm te vullen”, aldus Cohen tijdens een veiligheidsbriefing aan Israelische ministers op zondag. Volgens Cohen is de uitbreiding van invloed door Iran – door middel van haar proxies in Syrië, Libanon, Irak en Jemen – de belangrijkste ontwikkeling in het Midden-Oosten op dit moment.

Daarnaast zei Cohen dat Iran niet opgeeft om nucleaire wapens te ontwikkelen en dat de deal met Iran in 2015 dit alleen maar gemakkelijker heeft gemaakt. Het Iranakkoord van 2015, ook wel bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), heeft namelijk een periode van economische groei voor Iran ingeluid. Teheran’s overeenkomsten met internationale bedrijven versterken dan ook de economie, zo zegt Cohen.

De Israelische minister-president Benyamin Netanyahu, die een fel tegenstander van het Iran-akkoord is, ziet deze ontwikkelingen als bewijs dat onderliggende aannames van de deal met Iran fout waren. Eén van die aannames was dat Iran zich gematigder zou gaan opstellen in de regio. Daarbij heeft de Amerikaanse president Donald Trump tegen verslaggevers gezegd persoonlijk niet te geloven dat Iran zich aan de deal houdt. De Iraanse rakettest van afgelopen maand zorgde er al voor dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hun bezorgdheid hebben geuit door middel van een rapport aan de VN-Veiligheidsraad.

 

 

Bronnen: Reuters, The Jerusalem Post, The Times of Israel

Foto: Yossi Cohen, directeur van de Israelische inlichtingendienst; bron: Twitter/ @Yair_Rosenberg