Iraniërs dreigen met ontheiliging historische tombe Ester en Mordechai

Een Iraanse militie heeft opgeroepen om de historische Joodse graftombe van Ester en Mordechai in Hamadan te verwoesten. In een verklaring zeggen militante studenten, verbonden aan de Iraanse Revolutionaire Garde, de tombe om te willen bouwen tot een Palestijns consulaat. Volgens nog onbevestigde berichtgeving probeerden leden van de Iraanse paramilitaire militie Basij afgelopen zaterdag de tombe te bestormen. De studenten noemen het een “waarschuwing aan het Amerikaanse terroristische regime en de Zionistische agressor”.

Het is niet voor het eerst dat het Joodse bedevaartsoord in Iran gevaar loopt. In 2010 dreigde de Basij-studentenmilitie ook al vernielingen aan te richten in het mausoleum, waarna het de status als officieel pelgrimsoord verloor. Eerder al werd het hek rondom het gebouw verwijderd, omdat de daarop afgebeelde Davidster aanstootgevend zou zijn voor voorbijgangers.

De bestorming komt uitgerekend vier weken voordat Joden wereldwijd Poeriem vieren, het feest waarop het verhaal van koningin Ester en Mordechai centraal staat. Het Bijbelboek Ester vertelt hoe het tweetal, ongeveer 450 jaar voor de gangbare jaartelling, de Joden in het Perzische rijk wist te redden van een massamoord. Volgens sommige opvattingen werden Ester en Mordechai na hun dood begraven in Hamadan, circa 360 kilometer ten zuidwesten van Teheran. Hoewel anderen zeggen dat Ester en Mordechai werden begraven in Israel, is het mausoleum in Hamadan al eeuwenlang een bedevaartsoord voor Perzische Joden.

Revolutionaire Garde

“We waarschuwen de Verenigde Staten en het Zionistische regime. De eerste stap richting het vervullen van hun vuile verlangens, de minste aanval op Palestina en het heilige Al-Quds [Jeruzalem], zal betekenen dat ze niet langer een plaats zoals Ester’s tombe zullen bezetten,” zo schreven de militante studenten circa een maand geleden. “Met Allah’s hulp, met het verslaan van de recente samenzwering en de vervulling van de belofte van het ineenstorten van het racistische Zionistische regime, zullen we er een Palestijns consulaat van maken.”

Afgelopen weekend brachten leden van de Basij een bezoek aan de tombe om de woorden kracht bij te zetten. De Basij is een uit honderdduizenden jonge mannen en vrouwen bestaande vrijwillige gewapende militie, die tot in de kleinste Iraanse gehuchten de orde handhaaft en de belangen van het moellahregime verdedigt. De Basij zijn het voetvolk van de Iraanse Revolutionaire Garde. Het lidmaatschap biedt veel maatschappelijke voordelen en de organisatie trekt daardoor ook veel in ideologisch opzicht minder geëngageerde Iraniërs aan. De harde kern vormt echter de ruggengraat van het regime.

Kritiek

De acties van de Basij worden vooralsnog niet openlijk door het regime gesteund. Ali Malmir, directeur-generaal voor cultureel erfgoed en toerisme van de provincie Hamadan, zegt in een reactie dat hij geen weet heeft van de plannen van de militanten. Volgens Malmir zijn er specifieke regels voor cultureel erfgoed en gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken over consulaten. “Die twee hebben niets met elkaar te maken,” aldus de directeur-generaal. Zijn kantoor zou hier ook geen nieuws of informatie over hebben ontvangen.

De actie kan desondanks rekenen op felle internationale kritiek. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de dreigementen zondag een voorbeeld van het antisemitisme van het Iraanse regime, dat telkens op een andere manier verschijnt. Jonathan Greenblatt, directeur van de Amerikaanse antisemitismewaakhond ADL, schrijft op Twitter het “walgelijk” te vinden dat de Iraanse regering bereid is om een heilige Joodse plaats te schenden om een politieke agenda door te drukken. “Met minder dan een maand tot Poeriem moeten mensen van alle religies zich uitspreken voordat deze ontheiliging plaats zal vinden,” zo schrijft Greenblatt.

Afbeelding: Nick Taylor