IS-gelieerde groep in Gaza claimt raketaanval op Israel

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 27 okt 2015 GAZA HAMAS IDF RAKETTEN

ISIS in syriaGisteren uit Gaza afgevuurde raket is geclaimd door een aan IS-gelieerde groep in Gaza. De raket kwam neer in een open veld in de Sha’ar Hanegev Regio in zuidelijk Israel. Volgens het Israelische leger (IDF) was dit de 18e raketaanval sinds januari, en het was al de tweede deze week. Begin deze maand heeft de IDF al een Iron Dome raketafweerbatterij opgesteld bij Beersheba, ook in het zuiden, om de toenemende raketaanvallen vanuit de Gazastrook het hoofd te bieden.

De aan IS-gelieerde terreurgroep die de verantwoordelijkheid opeiste, de sjeik Omar Hadid Brigade, is al langer actief (lees ook: IS dringt aan op Israels grenzen). Zij heeft de laatste tijd meer raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israel. De salafistische terreurbeweging hoopt mogelijk op deze wijze een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israel af te dwingen, om zo Hamas te verzwakken en in het daaruit voortvloeiende machtsvacuüm te stappen.

IDF-woordvoerder luitenant-kolonel Peter Lerner noemde het onaanvaardbaar dat burgers moeten leven onder de ondraaglijke voortdurende dreiging van raketten en dat dit moet stoppen. Volgens Lerner houdt Israel Hamas verantwoordelijk voor de aanslagen vanuit de Gazastrook, omdat deze sinds 2007 de macht in handen heeft in de kustenclave.

Israelische gevechtsvliegtuigen voerden twee bombardementen uit op doelen in de Gazastrook. Volgens Hamas zijn er twee communicatietorens in het centrale en zuidelijke deel van de Gazastrook getroffen. De centraal gelegen communicatietoren zou in gebruik zijn door de militaire tak van Hamas, de al-Qassam Brigade. Er zijn geen gewonden gevallen door de Israelische acties, aldus Hamas.