Is Trump de haatzaaierij door Abbas zat?

Volgens Israelische media zou president Trump vorige week in woede tegen PA-president Abbas ontstoken zijn. De Amerikaanse president zou zich door Abbas bedrogen voelen.

Vorige week bracht president Trump een bezoek aan Israel en de Palestijnse gebieden. Op de tweede dag bracht hij een bezoek aan president Abbas in Betlehem. Volgens de Israelische televisiezender Aroetz 2 zou Trump tegen de PA-president tekeer zijn gegaan.

“You tricked me in DC! You talked there about your commitment to peace, but the Israelis showed me your involvement in incitement,”

Dit zou Trump tegen een geschokte Abbas hebben geschreeuwd tijdens zijn bezoek aan Betlehem. Een paar weken eerder had de PA-president de Commander in Chief ontmoet in Washington D.C.. Daar zei hij gecommitteerd aan vrede te zijn en dat de Palestijnen hun kinderen en kleinkinderen met een ‘cultuur van vrede’ opvoeden. De Amerikaanse president is er echter van overtuigd dat Abbas zelf betrokken is in het indoctrineren van Palestijnen met haat tegen joden en Israel.

Palestijnse ambtenaren ontkennen dat Trump tegen Abbas zou hebben geschreeuwd. Volgens hen waren de besprekingen tussen de twee rustig en respectvol. Vertrouweling van de PA-president Ahmad Majdalani noemde het verhaal van Aroetz 2 een gefabriceerde leugen. 

Het verhaal doet de ronde terwijl naar buiten is gekomen hoeveel de Palestijnse Autoriteit aan in Israel gevangen terroristen betaalt. Volgens de Israelische regering heeft de PA de afgelopen vier jaar zo’n vier miljard shekel (ongeveer één miljard euro) naar in Israel gedetineerde Palestijnen en hun families overgemaakt. De PA heeft de uitkeringen vermomd als ‘salarissen’. Tijdens een persconferentie samen met Abbas had president Trump nog gezegd dat vrede ‘geen wortel kan schieten in een omgeving waar geweld wordt getolereerd of beloond’. Ook de Israelische premier Netanyahu heeft tijdens het bezoek van Trump opgemerkt dat betalingen aan veroordeelde terroristen moeten stoppen.

 

 

Bronnen: Aroetz 2, The Times of Israel, The Jerusalem Post, TeleSUR.