ISIS gijzelt grote groepen christenen in Syrië

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 24 feb 2015 TERRORISME

ISIS in syriaDe terroristische groepering ISIS heeft maandag in het noordoosten van Syrië acht dorpen ingenomen. De christelijke bewoners van de ingenomen dorpen zijn nu gegijzeld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat er in de stad Al-Hassaka zeker negentig christenen zijn gegijzeld. Over het lot van de gegijzelden is nog geen duidelijkheid.

De regio Khabour biedt van oudsher plaats aan een grote christelijke gemeenschap, verspreid over 35 dorpen en steden. Volgens de Syrian Democratic Union zijn er zeker 8 christelijke dorpen in handen van ISIS gevallen. De bewoners zijn gegijzeld en de overige dorpen en steden in de regio zouden in accuut gevaar zijn. Zo werd eerder deze maand het christelijke dorp Tel Hormuz door ISIS overvallen. Hierbij werd een inwoner standrechtelijk geëxecuteerd en werd het kruis van een kerk gehaald. De steden Al-Hassake en Al-Qamishli zijn momenteel een toevluchtsoord geworden voor de vele op de vlucht geslagen christenen. In Syrië is 5% van de bevolking christelijk.

ISIS heeft grote gebieden in Syrië en Irak in zijn greep en heeft al verscheidene bloedbaden veroorzaakt onder andersdenkenden. Koerden, christenen, Turkmenen en yezidi’s hebben te lijden onder de immer uitbreidende ISIS terreur. Eerder deze maand werden op een Libisch strand al 21 Egyptische christenen onthoofd.