Islamitische Jihad: Israël heeft keuze tussen schuilkelders of op onze eisen ingaan

Nadat Hamas de coronapandemie aangreep om Israël te bedreigen, kon Islamitische Jihad niet achterblijven. De terreurgroep dreigt dat als op haar eisen niet wordt ingegaan, Israëli’s schuilkelders in zullen moeten vluchten.

In een zondag gepubliceerd statement stelt secretaris-generaal Ziad al-Nakhala Israël voor de keuze. “Hef de blokkade van Gaza op en laat onze gevangenen vrij”, aldus de terreurleider, “of ga de schuilkelders in”. Met de schuilkelders wordt gedoeld op raketaanvallen op Israëlische dorpen en steden. Bij dergelijke beschietingen hebben inwoners maar seconden de tijd om dekking te zoeken. Al-Nakhala, die zich in Syrië schuilhoudt, geniet goede betrekkingen met het Iraanse regime en stuurt zijn terreurgroep aan op bevel uit Teheran.

Eerder dreigde Hamas-leider Yahya Sinwar op televisie al richting de Joodse staat. “We zullen ervoor zorgen dat zes miljoen zionisten niet kunnen ademen als onze patiënten beademingsapparatuur nodig hebben maar ze niet kunnen vinden”, aldus de terreurchef tijdens een interview afgelopen donderdag.

Na het dreigement van Holocaust-achtige proporties kon Islamitische Jihad niet achterblijven. De door Iran gesteunde terreurgroep heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot de agressievere tweelingbroer van Hamas. Waar laatstgenoemde – die de Gazastrook de facto bestuurt – soms nog kiest voor staakt-het-vuren, heeft Islamitische Jihad maling aan wapenstilstanden en verbreekt het deze regelmatig met scherpschutter- en raketaanvallen op Israël vanuit Gaza.

Palestijnse milities en terreurgroepen laten zien andere prioriteiten te hebben dan het coronavirus in te dammen. Zo dreigt ook het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) met raketaanvallen op Israël, en zegt het zich niet door de coronapandemie te zullen laten weerhouden de strijd voort te zetten.

Op 27 maart werd al een raket vanuit Gaza afgevuurd op de Israëlische stad Sderot. Deze raketaanval kwam een dag nadat VN-gezant Mladenov nog lovende woorden had geuit voor de samenwerking tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit in het bestrijden van het coronavirus.

Mladenov benadrukte daarnaast dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedoneerde medische hulpmiddelen door Israël tot de Gazastrook worden toegelaten. Van een door Israël ingestelde medische blokkade is geen sprake; Hamas heeft de Palestijnse Autoriteit – die deze sancties heeft ingesteld in een poging de controle over de kustenclave terug te krijgen – dan ook verzocht deze PA-strafmaatregelen op te heffen.

De laatste grote escalatie tussen Israël en Islamitische Jihad vond in februari plaats. De Palestijnse terreurgroep vuurde toen in twee dagen tijd meer dan 90 raketten en mortiergranaten op de Joodse staat af: