Israel arresteert commandant Islamitische Jihad

Vanochtend vroeg heeft de IDF op de Westelijke Jordaanoever een commandant van de Islamitische Jihad gearresteerd. De terreurgroep zou een aanslag in de planning hebben gehad, als vergeldingsactie voor de vernietiging van hun infiltratietunnel.

De Israelische veiligheidsdienst Shin Bet heeft aangekondigd dat Tariq Qa’adan vanochtend is gearresteerd in Arrabeh, ten zuidwesten van Jenin. Naast de jihad-commandant zijn ook nog dertien andere Palestijnen gearresteerd.

De arrestatie volgt op Israels waarschuwing dat het op de hoogte is dat Islamitische Jihad een terreuraanslag aan het plannen was. Deze zou als wraakactie bedoeld zijn voor het instorten van de infiltratietunnel die de groep vanuit Gaza naar de Joodse staat had gegraven. Toen de IDF de tunnel had ontdekt, werd deze aan Israelische zijde tot ontploffing gebracht. Hierop volgden secundaire explosies in het ondergrondse bouwsel – een aanwijzing dat er explosieven reeds in de tunnel aanwezig waren. Hierbij kwamen twaalf terroristen om, waaronder commandanten van zowel Islamitische Jihad als Hamas. 

De terreurbewegingen hebben nog niet alle lichamen kunnen bergen. Er is daarom aan Israel om toestemming hiervoor gevraagd. De Israelische regering heeft echter laten weten geen “cadeaus” aan terroristen te geven. Eerst moet er duidelijkheid komen over de in de kustenclave vermiste Israeli’s en moeten de lichamen van de omgekomen soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin teruggegeven worden. De IDF zegt zelf vijf lichamen uit de ingestorte tunnel te hebben geborgen.

Islamitische Jihad beschouwt de ontmanteling van het ondergrondse bouwwerk als een aanval. Vanwege de dreigende woorden werd er in Israel rekening gehouden met een mogelijke raketaanval. Deze bleef echter uit. Schijnbaar had de door Iran gesteunde militie iets groters in gedachten als vergeldingsactie. 

Majoor-generaal Yoav Mordechai liet zaterdagavond in een video weten op de hoogte te zijn van de plannen van de terroristische organisatie. In het Arabisch waarschuwde hij dat welke aanval dan ook, met een krachtige en vastberaden Israelische actie beantwoord zou worden. Deze waarschuwing geldt voor zowel Islamitische Jihad als Hamas, voegde de generaal daaraan toe.

Zondag antwoordde de terreurgroep dat het “het recht” heeft om wraak te nemen na de tunnelinstorting. Hierop zei de Israelische premier Benjamin Netanyahu weer dat de Joodse staat “met sterke hand” zal terugslaan tegen eenieder die Israel aanvalt.

Te midden van deze woordenwisselingen tussen Israel en Islamitische Jihad, is nu dus een hooggeplaatste leider van de terreurgroep gearresteerd. In een reactie heeft de militie laten weten de aanhouding als “onjuist” en een “escalatie” te beschouwen. Het is overigens niet de eerste keer dat Tariq Qa’adan vastzit. In 2013 werd hij in administratieve detentie gezet. Na een hongerstaking van drie maanden, werd Qa’adan vrijgelaten.

 

Bron foto: @cogat_israel / Twitter.