Israel arresteert, veroordeelt Joodse terreurverdachten

riot Ramalla 2014Verdachten brandstichting Duma gearresteerd

De Israelische politie en de Shin Bet hebben ‘verschillende Israeli’s’ gearresteerd in verband met de brandstichting 31 juli in het Palestijnse dorp Duma. Dit werd gisteren bekend gemaakt.
De Palestijnse peuter Ali Dawabshe kwam bij de brand om, zijn beide ouders stierven later aan hun verwondingen. 
Deze aanslag is destijds breed veroordeeld, onder andere door premier Netanyahu, maar er was veel kritiek over het uitblijven van arrestaties.
Al snel na de aanslag vertelde minister van Defensie Ya’alon dat ‘wij weten wie de aanslag waarschijnlijk hebben uitgevoerd’, maar dat zij niet in staat van beschuldiging konden worden gesteld. Er zou onvoldoende bewijs zijn en Israel wilde zijn bronnen niet compromitteren.
Er werden drie verdachten in administratieve hechtenis genomen, de gebruikelijke oplossing in een dergelijk geval die ‘normaal’ doorgaans Palestijnen treft. Deze drie, onder wie een kleinzoon van de extremist Kahane, waren lid van een extreemrechtse organisatie. Daarna werden verschillende jonge Israeli’s verhoord, maar er volgde geen arrestatie.
Er is een publicatieverbod over de details van de zaak, maar onderzoekers bevestigen dat er leden van een “Joodse terreurgroep” zijn opgepakt. Volgens berichten in de Israelische media zijn alle verdachten tieners.

2 Moordenaars Mohammed Khdeir veroordeeld

Maandag werden twee Joodse jongeren schuldig bevonden aan de gruwelijke moord op de Palestijnse tiener Mohammed Khdeir in Jeruzalem in 2014, in de aanloop naar de laatste Gaza-oorlog. Het vonnis, inclusief de strafmaat, volgt pas begin januari.
De berechting van een oudere verdachte, een 31-jarige man, is uitgesteld in afwachting van medisch onderzoek. Zijn advocaat stelt dat de man ontoerekeningsvatbaar is en niet in staat is om terecht te staan. De uitslag van het onderzoek hiernaar wordt 20 december verwacht. De man wordt gezien als de drijvende kracht achter de moord.
De drie kidnapten de 16-jarige Palestijn in juli 2014 uit de Oost-Jeruzalemse wijk Shuafat. Zij mishandelden hun slachtoffer, sloegen hem bewusteloos, en verbrandden hem levend. De gruwelijke moord zorgde voor grote rellen in Shuafat. Hij werd breed veroordeeld in Israel en leidde tot discussies over racistische ophitsing. Het slachtoffer is erkend als slachtoffer van terreur, waardoor zijn familie recht heeft op steun van de Staat.

Aanloop Gaza-oorlog

De daders van de moord op Mohammed Khdeir handelden naar eigen zeggen als wraak voor de ontvoering van drie Israelische tieners, die later vermoord werden gevonden. Het leger zette een grootscheepse zoekactie in gang om de ontvoerde jongens en de daders op te sporen, de operatie ‘Broeders hoeder’ in juni 2014. Deze actie, en later de moord op Mohamed Khedeir, leidde tot grootscheepse rellen in de gebieden en raketbeschietingen vanuit Gaza en de daarop volgende Gazaoorlog.

Foto: Straat in Ramallah na een IDF-inval tijdens Operatie Broeders hoeder, juni 2014 door Azzam Talahmi. Licensed under CC BY-SA 3.0 via WikiCommons.