Onrustig weekeinde bij de Gazastrook

De overblijfselen van de Hamaswachttoren

Afgelopen weekeinde was het onrustig bij de Gazastrook. Na een raketlancering beschoot Israel een post van Hamas, IS-militanten zijn in de kustenclave gearresteerd, twee mannen probeerden Israel te infiltreren en de Israelische douane heeft verstopte legerlaarzen onderschept.

Zondag was er in verschillende Israelische dorpen aan de grens met Gaza het Code Rood alarm te horen. De gelanceerde raket die het alarmsysteem in gang had gezet, ontplofte echter voortijdig toen hij zich nog boven de Gazastrook bevond.

Omdat de terreurbeweging sinds 2007 de facto de scepter zwaait in de kustenclave, houdt de IDF Hamas verantwoordelijk voor alle aanvallen -ook door andere facties- die vanuit de landstrook op Israel worden uitgevoerd. De mislukte raketaanval is (nog) niet opgeëist. Als antwoord heeft een Israelische tank een uitkijktoren van Hamas aan de rand van de Gazastrook bestookt en verwoest.

De raketaanval komt na een tijd van relatieve rust in het gebied. De vorige raketaanval vond twee maanden geleden plaats. De mislukte beschieting valt samen met de recente start van verzoeningsgesprekken tussen Hamas en Fatach om Palestijnse eenheid te bereiken. Ondanks eisen van president Mahmoud Abbas, heeft Hamas aangegeven haar wapens niet op te zullen geven.

IS-leden ingerekend door Hamas

Zaterdag, een dag voor de raketaanval, zei Hamas vier leden van Islamitische Staat gearresteerd te hebben. De mannen zouden bij een checkpoint bij de stad Rafah opgepakt zijn. Eén van de vier zou ene Nour Issa zijn. Hij was naar verluidt net teruggekeerd van een jaar vechten namens IS in Libië. 

Hamas werd in het verleden beschuldigd van het verlenen van steun aan jihadisten in de Sinaï in Egypte. Daar zijn ook groeperingen loyaal aan IS actief. Na druk vanuit de Egyptische autoriteiten heeft Hamas veiligheidsmaatregelen genomen zodat de Gazastrook niet meer als uitvalsbasis voor strijders uit de Sinaï gebruikt kan worden.

Israel arresteert twee infiltranten

Zondag werden twee mannen gearresteerd die vanuit Gaza Israel probeerden binnen te komen. De Palestijnen waren ongewapend en worden momenteel verhoord door Israelische autoriteiten. Hun motieven zijn nog onduidelijk.

Verstopte legerlaarzen onderschept

De Israelische douane onderschepte diezelfde dag een lading verstopte legerlaarzen bij de Kerem Shalom grensovergang. De schoenen zaten verstopt in pantoffels met emoji-afbeeldingen. Volgens het ministerie van Defensie was de militaire kledij bestemd voor de militaire vleugel van Hamas. Het gaat om duizenden laarzen van het merk Magnum Boots and Apparel. De vrachtwagen die de smokkelwaar vervoerde wordt nu verder onderzocht.