‘Israël bereid delen Jeruzalem af te staan aan Palestijnen’

De Volkskrant

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz zou hij buurten in het noorden van de stad onder zijn gezag kunnen krijgen. In ruil daarvoor wil Israël nederzettingen in de naaste omgeving van Jeruzalem binnen de stadsgrenzen halen.

De kwestie-Jeruzalem is een van de delicate onderwerpen in de onderhandelingen over een definitieve vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen. In die onderhandelingen lijken vorderingen gemaakt te worden, na een recente geheime ontmoeting tussen Arafat en de Israëlische premier Barak.

De besprekingen lagen een tijd stil, omdat de Palestijnen woedend waren over de voortgaande bouw van nederzettingen in bezet gebied. Ook het lot van die oorden moet in een vredesakkoord worden bezegeld.

Israël is volgens Ha’aretz niet bereid de Palestijnse politie te laten optreden in delen van Jeruzalem die aan Arafat zouden worden overgedragen. Wel kunnen de Palestijnen het civiele bestuur op zich nemen, zoals in delen van de Westelijke Jordaanoever al het geval is. Barak denkt, nog steeds volgens de krant, de overdracht van Arabische wijken te kunnen ‘verkopen’ aan het Israëlische publiek met het argument dat daardoor de joodse meerderheid in Jeruzalem zal blijven bestaan. De Arabische bevolking in Jeruzalem groeit veel sneller dan de joodse.

De meeste Israëli’s staan op het standpunt dat Jeruzalem de ‘eeuwige, ongedeelde hoofdstad’ van hun land is, zoals de officiële formulering luidt. Door enkele Arabische buurten af te staan, én joodse nederzettingen toe te voegen aan de stad, kan Barak volhouden dat Jeruzalem zijn status behoudt.

Arafat en de zijnen hebben gisteren ingestemd met de vrijlating van een groep Palestijnse gevangenen door Israël. Onder hen zijn inwoners van Jeruzalem, strikt genomen géén Palestijnen. Aanvankelijk maakte Arafat bezwaar tegen het feit dat slechts 26 mensen op vrije voeten komen.