Israel beschiet doelen nabij Syrische hoofdstad Damascus

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 30 nov 2016 HEZBOLLAH IDF LIBANON

Arabische media melden dat de Israelische luchtmacht meerdere luchtaanvallen heeft uitgevoerd op doelen in Syrië, rondom de hoofdstad Damascus. De Israelische gevechtsvliegtuigen zouden hun aanval vanuit Libanees luchtruim hebben uitgevoerd. Een wapenopslagplaats en een konvooi militaire voertuigen, gelieerd aan het Assad-getrouwe leger en leden van de Libanese terreurgroepering Hezbollah, zijn hierbij vernietigd. De Syrische staatstelevisie meldde dat er geen slachtoffers zijn gevallen als gevolg van de luchtaanvallen.

De Israelische luchtmacht zou de operatie hebben uitgevoerd in de nacht van 29 op 30 november, volgens de in Londen gevestigde krant Rai al-Youm en het eveneens in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het Israelische leger bevestigde noch ontkende vanochtend dat zij de operatie heeft uitgevoerd. Zowel de wapenopslagplaats in Sabora, aan de rand van Damascus, als het konvooi, getroffen op de Damascus-Beirut snelweg, stonden onder het bevel van de sjiitische terreurgroepering Hezbollah. Deze terreurgroepering strijdt aan de zijde van de Syrische president Assad.

Afgelopen zondag kwam het langs de noordelijke Israelische grens met Syrië tot een eerste uitwisseling van geweervuur tussen Israelische soldaten en terroristen van ISIS. Een aantal uur later voerde de Israelische luchtmacht bombardementen uit op doelen van terreurgroepering ISIS. Het Israelische leger verklaarde dat deze luchtaanval een reactie was op beschietingen van Israelische soldaten in de grensregio en dat Israel acties zal ondernemen tegen terreurgroeperingen die Israel aanvallen.
Foto: Een Israelische straaljager, bron: IDF