Israël beschuldigd van luchtaanvallen in Centraal en Zuid-Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 mrt 2020 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrische staatsmedia heeft Israël in de nacht van woensdag op donderdag luchtaanvallen uitgevoerd in Centraal en Zuid-Syrië. De aanvallen zouden bij Homs en Quneitra hebben plaatsgevonden.

Syrisch staatsmedium SANA stelt dat vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vlak na middernacht raketten zouden hebben afgevuurd richting zowel Homs als Quneitra. Zoals gebruikelijk, beweert SANA dat Syrische luchtafweer een groot deel van de raketten heeft weten te onderscheppen. Deze claim lijkt echter meestal grotendeels niet te kloppen.

Doelwit van de Israëlische luchtaanvallen in Centraal en Zuid-Syrië zouden wapentransporten bestemd voor de Libanese terreurgroep Hezbollah zijn geweest. Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran onlangs dan ook uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.

Bij Homs ligt T-4, een vliegveld dat in het verleden meerdere keren doelwit is geweest van Israëlische luchtaanvallen. De afgelopen paar jaar was het vliegveld meerdere keren toneel van bombardementen, met name gericht tegen Iraanse wapendepots. Een van de aanvallen was in antwoord op de infiltratie van het Israelische luchtruim door een Iraanse drone, die vanaf T-4 was opgestegen.

Vorige week had Israël naar verluidt ook al toegeslagen in Quneitra. Een lokale Hezbollah-commandant kwam toen om bij een drone-aanval op zijn auto. Een paar dagen later werd opnieuw een voertuig in de Syrische provincie getroffen door een IAF-helikopter – het Israëlische leger meldde hierop een aanstaande scherpschuttersaanval op Israël voorkomen te hebben.