Israel betaalt VN $10 miljoen voor schade in Gaza

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 6 jan 2010 GAZA HAMAS IDF VN

Israel zou de VN een vergoeding van 10,5 miljoen dollar hebben toegezegd voor de schade aan VN-gebouwen tijdens het Gazaoffensief. Dit meldt de VN. De Israelische regering moet echter nog groen licht geven voor de betaling. Israel benadrukt dat het nooit moedwillig VN-gebouwen heeft aangevallen, maar dat het gaat om ”collateral damage”.De VN kondigde in juli al aan dat zij van Israel geld zoueisen voor de ‘verliezen die de Verenigde Naties heeft geleden in eenaantal incidenten tijdens het conflict in de Gazastrook in 2009’.

De overeenkomst, die nog niet helemaal rond is, zou gaan om de schade aan twee VN-scholen en een World Food Program magazijn in Gaza-stad. Ook zou de dood van een VN-bestuurder van een vrachtwagen worden gecompenseerd.

Volgens de woordvoerder van de VN heeft Ehud Barak, de Israelische minister van Defensie, telefonische gesprekken gehad met VN secretaris-generaal  Ban Ki-moon. Daarin zou de betaling van 10,5 miljoen dollar zijn toegezegd. De Israelische regering moet nog instemmen met deze beslissing.

Israel heeft bij de toezegging van de betaling geen schuld bekend. Het land blijft er bij dat de IDF niet de intentie had om gebouwen en kantoren van de VN te raken. Israel verklaarde dat het ging om bijkomende schade, die was veroorzaakt doordat de Hamas zich schuilhield en schoot in of bij VN-gebouwen.